CIK BiH: Počela predizborna kampanja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je počela predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine i trajat će do 6. oktobra u 7.00 sati ujutro kada nastupa izborna šutnja, saopćila je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH). Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra. RTV Bugojno će sadržaje u vezi s predizbornom kampanjom emitovati u Izbornoj hronici koja je na programu nakon Informatora.

Predizborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Ovogodišnji izbori zakazani su za 7. oktobar, a na Centralnom biračkom spisku je 3.352.933 građanina sa pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata, saopćeno je iz CIK-a.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Iz CIK-a navode da je ove godine prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

Na ovogodišnjim Općim izborima je ukupno 15 kandidata za članove državnog Predsjedništva. Šest je kandidata za člana Predstavništva iz bošnjačkog, pet za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda i četiri za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

U narednom periodu političkim subjektima zabranjeno je:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost

3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona BAM, od čega će oko 4,7 miliona biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.