CIK: Redoslijed političkih subjekata za oktobarske izbore

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 

 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izvršila je žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za oktobarske izbore, tokom kojeg je došlo do tehničkih problema pri elektronskom utvrđivanju redoslijeda političkih subjekata, nakon čega je žrijebanje nastavljeno ručno. U žrijebanju su učestvovala 132 politička subjekta, od toga 62 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Žrijebanje u kojem su učestvovala 132 politička subjekta je počelo elektronski, ali je kod 72. broja došlo do tehničkih problema koje su djelatnici CIK-a pokušali otkloniti i žrijebanje je nastavljeno, ali se problem ponovio poslije izvučenog naziva jednog političkog subjekta.
Nakon toga je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić dala pauzu od 20 minuta poslije koje je žrijebanje nastavljeno ručno, izvlačenjem kuglica s nazivima preostalih 59 političkih subjekata i to od pozicije 74 do 132.
Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić je kazala da su u prvom dijelu elektronski odredili redoslijed 73 politička subjekta i utvrdili njihove pozicije na glasačkom listiću, te da je u nastavku žrijebanja sve zabilježeno tonski, te foto-aparatom uslikana svaka izvučena kuglica s nazivom političkog subjekta.
Nakon što je utvrđen redoslijed svih političkih subjekata na glasačkom listiću, Pirić je kazala da ako bilo ko ima bilo kakvu primjedbu na proces žrijebanja, može dostaviti pismeni prigovor kako je to propisano zakonom.
Hadžiabdić je napomenula da već od ovjere političkih subjekata oni imaju pravo da podnesu zahtjeve za akreditiranje promatrača koji mogu promatrati sve aktivnosti CIK-a BiH puno prije dana izbora, uključujući i sam proces štampanja listića.
Prema obavljenom žrijebanju prvo mjesto na glasačkom listiću pripalo je Savezu za novu politiku, drugo Narodnoj stranci Radom za boljitak, treće Liberalno demokratskoj stranci BiH.
Hrvatska demokratska zajednica BiH je dobila broj 20, SBB – Fahrudin Radončić 35, Hrvatska demokratska zajednica 1990 broj 41, Stranka demokratske aktivnosti A-SDA 45, a Stranka demokratske akcije broj 65.
Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je pod rednim brojem 69, a SDS- Srpska demokratska stranka 82.
Između ostalih, Naša stranka je pod rednim brojem 29, Nezavisni blok je pod brojem 60, Narod i pravda 81, Demokratska fronta 83, Hrvatska seljačka stranka-HSS 86, Socijaldemokratska partija BiH 92, Građanski savez 93, Stranka za BiH 119, BPS-Sefer Halilović 121 itd.