Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica F BiH Melika Matmutbegović u posjeti Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru obilježavanja Dana bugojanskih jedinca i 25. godišnjice Kupreške operacije član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović posjetili su Bugojno. Svečanoj akademiji prethodili su značajni sastanci.

Ovom prilikom održan je sastanak u općini Bugojno tokom kojeg se razgovaralo o aktuelnim pitanjima i značajnim projektima, a sastanak je s ciljem sagledavanja situacije održan i u preduzeću Binas.
– Danas ćemo obilježiti 27. godišnjicu formiranja prvih bugojanskih jedinica i 25. godišnjicu oslobodilačke akcije na Kupresu, sjetiti se šehida i poginulih boraca, onih koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo, odati im dužno poštovanje. Ovdje u Bugojnu i cijeloj BiH nas, kada je prošlost u pitanju, interesira samo istina i pravda. Postoje prigovori boračkih udruženja A R BiH da se Tužilaštvo BiH ne odnosi na adekvatan način prema zločinu kojeg su pripadnici HVO-a izvršili u Vrbanji. Pozvat ćemo Tužilaštvo BiH da radi svoj posao principijelno, onaj ko je odgovoran za zločine treba da odgovara i tu ne može biti nikakvog selektivnog pristupa. Tokom sastanka s načelnikom općine razgovarali smo o aktuelnim problemima, prije svega o životnom standardu gradjana, o zaposlenim i nezaposlenim, o projektima i ja ću, sa svoje strane, općini Bugojno pomoći u što boljem i uspješnijem razvoju. Ono na čemu sam posebno potencirao ovdje u Bugojnu je saradnja na medjuetničkom planu, a Bugojno to radi na dobar način. Trebaju se gajiti dobri medjuetnički odnosi u cijeloj BiH, jer je to multietnička država i ovdje, u Bugojnu, ti odnosi jesu opterećeni prošlošću, ali kada je prošlost u pitanju onda se treba rukovoditi istinom i pravdom – istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.
Potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović naglasila je značaj ove posjete.
-Iskoristili smo priliku da člana predsjedništva Šefika Džaferovića upoznamo sa situacijom u Bugojnu i aktuelnim projektima tokom sastanka u Općini , ali i da preduzeće Binas dobije jednu vrstu političke podrške, da od rukovodstva dobije informacije o preduzeću koje radi i ima budućnost – istakla je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović.

Sastancima u Bugojnu, pored domaćina načelnika Hasana Ajkunića i predsjedavajućeg OV Bugojno Igora Vrljića prisustvovali su i ministar u Vladi SBK-a Amir Šečibović, zamjenik predsjedavajuće OV Bugojno Salih Gurbeta i Nedžad Jusić, vijećnik i aktuelizirali značajna pitanja.
-Vjerujemo da možemo s viših nivoa vlasti dobiti znatno više pomoći, i ukoliko ta podrška ne izostane, naši problemi će biti minimizirani. Razgovarali smo o obilaznici, problemu vodosnabdijevanja, grijanja, pitanju Zakona o uplati doprinosa kako bi se i problem RTV Bugojno riješio, tako da tražimo i podršku gospodina Džaferovića jer sa svoje pozicije može puno učiniti. Preduzeće Binas je žila kucavica namjenske industrije u Bugojnu i 350 ljudi koji rade imaju puno posla i to je perspektivna industrija koja se može razvijati – naglasio je Igor Vrljić, predsjedavajući OV Bugojno.
– Dobili smo otvorena vrata za podršku u rješavanju problema. Jedan od najznačajnijih je izgradnja obilaznice, a treba raditi i na rješavanju pitanja prostora bivše kasarne, vile Gorica, Akvarijuma kako bih ih Bugojno moglo ugraditi u nove projekete i otvaranje radnih mjesta – istakao je Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.