Članovi GFA „Bugojno“ su najbolji promotori i čuvari folklorne tradicije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Članovi Gradskog folklornog ansamla „Bugojno“ uspješno su okončali prošlu godinu, u kojoj su zabilježili niz nastupa u svom i drugim bh gradovima, te inostranstvu.

 

– Uz učešće na brojnim manifestacijama u Bugojnu i organizaciju Internacionalnog festivala folklora za Dan općine i Smotre folkora „Ajvatovica“, imali smo šest nastupa u Bosni i Hercegovini, od kojih je posljednji bio u Sarajevu, gdje smo gostovali na poziv KUD-a „Saobraćajac“ – kazao je umjetnički rukovodilac i koreograf ovog ansambla Enes Šehić.

Posebno ističe gostovanje na otoku Hvar u Republici Hrvatskoj, gdje su bugojanski folkloristi i pjevači „dobro zagrijali dlanove tamošnje publike“.

-Naši folkloristi su odigrali četiri koreografije, a posjetioci su bili oduševljeni. Uspostavili smo nove, prijateljske veze s ostalim učesnicima festivala, koji ćemo pamtiti – naglasio je.

Također, u proteklim mjesecima obavljen je upis novih članova, a interes djece bio je neočekivan, s obzirom da se prijavilo 86 djevojčica i dječaka.

– Na repertoaru imamo 17 koreografija, a djelujemo kroz pet grupa i pripremni ansambl. Svi se trude, rade, i redovno održavaju probe. Mislim da smo dostigli nivo koji smo imali u vrijeme kada je GFA „Bugojno“ bio jedan od najkvalitetnijih u bivšoj državi – naglasio je Šehić.

Smatra kako je upravo folklor najbolji promotor bh tradicije, a oni koje okuplja vrijedni čuvari kulturnog naslijeđa, koje je od neprocjenjive važnosti za sve naredne generacije.

Ističe da će, na tom planu, bugojanski folklorni ansambl nastaviti misiju započetu prije više od sedam decenija, u kojima je postigao zapažene rezultate na domaćim i inostranim smotrama i festivalima.

-Radit ćemo i dalje na promociji Bugojna, SBK-a i cijele države. Folklor povezuje ljude i stvara šanse za uspostavu novih veza, kako među folklornim društvima, tako umjetnicima, privrednicima … – zaključio je Enes Šehić.