Članovi SRD Bugojno dobili koncesiju za upravljanje vodama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U narednih deset godina članovi Sportsko-ribolovnog društva u Bugojnu (SRD) upravljat će vodnim područjem, koje obuhvata jezero Zanesovići, rijeku Vrbas i sve pritoke na teritoriji ove općine.

 

-Dobili smo koncesiju od strane resornog kantonalnog ministarstva, a nakon što je ranija, koju smo imali, istekla u oktobru. Riješili smo vrlo važno pitanje. Jer, mislim da niko drugi ne bi vodio veću brigu o rijekama i jezerima od nas ribara – kazao je predsjednik toga društva Derviš Druško.

Ističe da bi dobijanje koncesije moglo riješiti i probleme koje SRD Bugojno u posljednje vrijeme ima sa zagađivačima rijeke Vrbas.

-Imali smo dva slučaja trovanja ribe, kada je pričinjena velika šteta. Dolazila je inspekcija, ali po tom pitanju ništa nije urađeno. Upozorili smo nadležne, i predložili da se obuči jedan od naših ljudi, koji će imati pravo ući u sve firme u Bugojnu, za koje sumnjamo da zagađuju vodu – naglasio je.

Dodaje da je pomenuto ministarstvo izrazilo spremnost da finansijski pomogne sportsko-tibolovna društva na području SBK-a, u aktivnostima izrade ribolovne osnove.

-To je dobra vijest za trinaest društava koje bi, po tom osnovu, trebala uložiti oko 40.000 KM, ili pojedinačno oko 3,5 hiljade KM – kazao je.

Druško naglašava da je u 2018. poribljen određen broj pritoka u Bugojnu, i da su slične akcije planirane i u narednoj godini, te da se nastoje osigurati uslovi za angažovanje još jednog ribočuvara.

-S ribogolijištem „Kremenik“ iz Viteza skolopi smo višegodišnji ugovor, tako da smo već izvršili narudžbu 40.000 komada mlađi za poribljavanje Vrbasa, u julu iduće godine – naglasio je.

Po njegovim riječima, Sportsko-ribolovno društvo Bugojno trenutno ima oko 150 članova, a svake godine je brojnije za 10 do 20 novih.

-Vrbas raspolaže značajnom količinom lipljena, čiji se broj povećao nakon mrijesta. I pastrmke će biti više, nakon planiranog poribljavanja.U jezeru je zastupljen som, šaran i smuđ. Nedavno je uhvaćen smuđ od 9,7 kilograma, i šaran težak oko 19 kilograma – kazao je predsjednik bugojanskog SRD-a.