Dan Armije RBiH: Asocijacija „Fatma“ OO SDA Bugojno organizovala tribinu – Historija bosanskog jezika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U subotu,  u Maloj sali KSC-a Bugojno u organizaciji  Asocijacije „Fatma“ OO SDA Bugojno, održana je tribina u povodu 15. aprila, Dana Armije RBiH  na temu  „Historija bosanskog jezika“.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Senada Milanovi govorila je o značajnim segmentima u razvoju našeg jezika.

-Jako me raduje, prvo da je Asocijacija “Fatma” upriličila obilježavanje godišnjice Armije RBiH kao jednog od značajnijih datuma u našoj historiji, a s druge strane značajan je i odabir teme, jer bosanski jezik od posebnog je značaja za Bošnjake, ali i sve  građane Bosne i Hercegovine. U pitanju je službeni jezik koji ima svoj historijski tok, koga mnogi nisu svjesni. Zato je značajno govoriti o historiji našeg jezika i skrenuti pažnju na aktuelnost pitanja bosanskog jezika. Svim pripadnicima Armije RBiH, porodicama šehida, RVI, demobiliziranim borcima, svima onima koji su bili u redovima oslobodioca zemlje, čestitam Dan Armije RBiH – naglasila je dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH i predsjednica OO SDA Bugojno.

-Asocijacija „Fatma“ Bugojno  tokom godinegodišnje organizuje  tribine edukativnog karaktera, a u cilju upoznavanja žena, odnosno majki s ovim bitnim elementom u odgoju naše djece – istakla  je Senada Čizmo, predsjednica Asocijacije Fatma Bugojno.

-Mi bi, kao nacija,  trebali da se što više edukujemo i da pričamo o korijenima našeg jezika, da nam se ne bi događalo, da neko pokuša ukinuti naziv jezika.  Zbog toga  svi trebamo  da što više čitamo, obrazujemo se  i  upoznamo sa osnovim činjenicama koje idu u prilog, odnosno dokazima o postojanju naziva bosanski jezik. S obzirom na to da smo svjedoci političke situacije kada se spočitava naziv bosanski jezik, kada nam neko nameće jezik nacije, gdje bi nam to trebao biti maternji jezik, Bošnjački a ne Bosanski.  Upravo iz tog razloga moramo malo agresivnije da pričamo o  važnosti našeg jezika – istakla je  Senada Milanović, profesorica bosanskog jezika i književnost

Asocijacija_1Asocijacija_3asocijacija_2asocijacija_5asocijacija_6