Dan državnosti BiH obilježen brojnim dogadjajima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je i ove godine 25. novembar obilježen nizom dogadjaja.

U povodu Dana državnosti BiH u Kristalnoj sali Općine Bugojno održana je Svečana akademija.

Uz podsjećanje na značaj 25. novembra u historiji BiH  upriličen je i prigodan program. Nakon intoniranja državne himne prisutnima se obratiti načelnik Hasan Ajkunić koji se osvrnuo na značaj antifašističke borbe i očuvanja BiH.

Realizovan je i bogat kulturno-zabavni program. Orkestar Osnovne muzičke škole Bugojno izveo je dvije kompozicije „Fortuna“ – Karl Orf i „Kriminal“ – Smuth, dok je Gradski hor Bugojno izveo kompoziciju „Zemljo moja“ pod rukovodstvom Almira Vrebe. Za ovu priliku članovi Teatra „FEDRA“ pripremili su recitale „Bosna“ i „On meni nema Bosne“, a kompoziciju „Neka cijeli ovaj svijet…“ iz mjuzikla Jalta, Jalta, kompozitora Alfi Kabilja izveo je Ženski vokalni ansambl HKD Napredak, Podružnica Bugojno, pod umjetničkim rukovodstvom nastavnice Samire Merdžanić. Vokalni ansambl Bugojno sa svojim najmlađim Horoljupcima predstavio se kompozicijom: „Ti si mi bila u svemu naj“, a predvodila ih je nastavnica Samira Merdžanić. Tamburaški sastav „Zlatne žice“ HKD, Podružnica Bugojno izveo je kompoziciju „Za mjesec se oblak skrio“.

25. novembra brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast poginulim antifašistima, a u večernjim stima u KSC-u Bugojno realizovana su dva dogadjaje.

U Maloj sali, na svečan način uručena je Nagrada „IV Bugojansku vazu“. Nagradu za najbolju kratku priču “O kompromisima” dobio je Slaviša Obradović. Njemu je dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1000 KM te replika „ Bugojanska vaza“

U Galerija KSC Bugojno otvoreno je „XIV Bugojansko likovno bijenale“ .

Posjetioci će u narednim danima imati priliku pogledati radove 23 umjetnika iz Skopaljske doline.

Grand Prix Bijenala dobio je Antonio Džolan.

 Više detalja o obilježavanju Dana državnosti BiH u  informativnim programima RTV Bugojno.