Dan nezavisnosti BiH: Čestitka načelnika Hasana Ajkunića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Svim Bugojankama i Bugojancima čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik od posebnog značaja za historiju naše zemlje i ovaj dan je posebna prilika da u sebi probudimo i ojačamo osjećaj pripadanja jedinoj nam domovini.
Mi u Bosni i Hercegovini ove godine obilježavamo dvadesetšestu godišnjicu nezavisnosti naše Države.
Nažalost i nakon više od četvrtine vijeka pojedini koji žive u Bosni i Hercegovini još uvijek neće da podrže našu državu u pravcu snažnijeg prosperiteta, političkog i materijalnog napretka za sve narode Bosne i Hercegovine.
Svaka država na svijetu ima svoje praznike, koji su zajednički svima, pa tako religijske proslavljaju oni koji pripadaju istoj religiji, ali kada je država u pitanju tu je jasno da se treba slaviti na cijeloj teritoriji nekoliko važnih datuma iz istorije te države, naročito kad je u pitanju Dan nezavisnosti i Dan državnosti.
Jedinstvo i odlučnost potrebni su nam na putu Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u NATO, EU i drugim euroatlantskim strukturama.
Uvjeren sam da je naša poruka onima koji priželjkuju i najavljuju nekakva otcjepljenja i podjele jednoglasna i jasna: Bosna je uvijek imala mnogo više patriota koji su branili njenu nezavisnost nego onih koji su oživljavanjem nekih velikodržavnih nacionalističkih projekata pokušavali da je podjele ili unište.
Današnji praznik i stoga je dio neophodnog podsjećanja na stvarne okolnosti obnavljanja naše neovisnosti, ali i svjedočanstvo nesalomljive volje da ćemo se i u buduće žestoko suprostaviti svima onima koji atakuju na njen suverenitet i opstojnost.
Na ovaj dio naše historije, mi smo ponosni, baš kao što se sa ponosom sjećamo najboljih sinova naše zemlje koji su uspjeli odbraniti nezavisnost Bosne i Hercegovine.
Zato, obilježavanjem Dana nezavisnosti odajemo i dužno poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u temelje Države, kao najdragocjeniji dar kojeg čovjek na ovom svijetu može nečemu dati.“

Koristim priliku da pozovem građane Bugojna da 01. marta 2018. godine dostojno obilježimo ovaj značajan datum u našoj historiji.
Svečana akademija povodom 1.marta, Dana nezavisnosti BiH biće upriličena 28.02.2018. godine sa početkom u 18,00 sati u Kristalnoj sali Općine Bugojno.
Polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim bugojanskim antifašistima biće u četvrtak, 01. marta 2018. godine, sa početkom u 10,oo sati prvo u Šehidskom mezarju a zatim ispred Gimnazije.

                                                                                                      S poštovanjem,
                                                                                                   OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                     Hasan Ajkunić, prof.