Dan nezavisnosti u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima – poginulim borcima i antifašistima iz proteklih ratova u našoj zemlji od strane brojnih boračkih delegacija, delegacija političkih stranaka, građana i Općine u Bugojnu je obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH.

Ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u bugojanskom Spomen parku poginulim braniocima Bugojna i BiH na početku se obratio načelnik općine prof. Hasan Ajkunić. Osvrnuo se na značaj obilježavanja ovog značajnog datuma u istoriji naše zemlje. Založio se i za obilježavanje značajnih datuma iz naše istorije na masovan način i sa mjesta na kojem je organizovana ova manifestacija, iz spomen parka i Centralnog šehidskog spomen obilježja, gdje nema mjesta bilo kakvim podjelama.

-Ovdje se dokazuje nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine. Naša je zadaća da budemo uz naše demobilisane borce i pomognemo im da riješe svoje probleme u Parlamentu. Vjerujem da će biti sluha i da će Zakon o demobilisanim borcima ući u Parlament.To je jedini ispravni put . Ne smijemo zaboraviti da Bugojno ima 349 šehida. Jačanjem naših institucija, okupljanjima, zajedničkim aktivnostima doprinjećemo boljem statusu porodica . To je naša obaveza – poručio je bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Okupljenima se obratila i Đemka Dželilović, predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida – poginulih boraca, pozvavši sve na jedinstvo i stop podjelama.

-Ja sa ovog mjesta molim sve političke opcije da se ujedine u ostavrenju ciljeva za dobrobit naroda Bosne i Hercegovine. Radite na dobru ovog naroda, djece i omladine, koja su ostala iza ovih naših rahmetlija, za dobrobit i onih koji su preživjeli. Žalosno je što se nakon 22 godine, poslije rata rješava pitanje boračke populacije, to je i žalosno i sramotno. Molim sve one koji mogu da pomognu, da se jednom krene, da se radi onako kako treba – kazala je Dželilović.

Potom su brojne delegacije boračkih udruženja, organizacija, delegacije političkih stranaka i Općine Bugojno položile cvijeće i proučile fatihu odavši počast šehidima, koji su svoje živote ugradili u slobodu i opstojnost države Bosne i Hercegovine. Počast je odata i cvijeće položeno ispred spomenika kod bugojanske Gimnazije i ispred bisti narodnih heroja.

11223344556677brojne_delegacije_polozile_cvijece_i_proucile_fatihudjelilovicnaslovna