Dan općine Bugojno obilježen i međunarodnim šahovskim turnirom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Šahovski klub “Iskra” u Kristalnoj sali Općine uspješno je organizovao Šesti međunarodni šahovski turnir “Bugojno open 2018.” Turnir je odigran u okviru obilježavanja Dana općine Bugojno, a nastupilo je više od 50 šahista iz naše zemlje, Hrvatske i Crne Gore. Igralo se po švicarskom sistemu u trajanju od 9 kola, te uz tempo igre od 15 minuta po igraču.

Turnir je bio izuzetno jak obzirom das u nastupila četvorica velemajstora, četvorica internacionalnih majstora, trojica FIDE majstora, te 40 rangiranih igrača.

Nakon kraćeg prigodnog obraćanjada tokom pause za ručak gradom prošetaju igrači koji su doputovali iz drugih krajeva, turnir je otvorenim proglasio načelnik Općine Hasan Ajkunić. Načelnik Ajkunić je simbolično kovertirao  prvi potez i to za stolom sa najmlađim učesnikom, osmogodišnjim Rayanom Kapetanovićem iz Zenice.

Po okončanu turnira ukupno je nagrađeno 14 učesnika. Novčane nagrade dobilo je 12 najuspješnijih šahista. Nakon 9 odigranih kola prvo mjesto sa 7,5 poena osvojim je IM Aleksandar Savanović. Drugi je bio nekadašnji igrač i trener ŠK “Iskra”GM Milan Vukić sa 7 poena. Sa po 6,5 osvojenih bodova treće, četvrto i peto mjesto zauzeli su GM Mladen Palac, GM Bojan Kurajica i FM Vlado Narančić. Šasti GM Emir Dizdarević, sedmi IM Dušan Lekić, osmi Ranko Jurić, deveti FM Nijaz Terzić i deseti IM Damir Šutković osvojili sup o 6 poena. Sa po 5,5 poena jedanesto i dvanaesto mjesto  zauzeli su IM Branko Rogulj i Adin Tatarević.Dodijeljene su i dvije specijalne novčane nagrade, i to najuspješnijem omladincu Maksimu Savanoviću, koji je osvojio 3,5 boda, te najuspješnijem domaćem takmičaru, a to je ovog puta bio direktor turnira Sead Robović sa osvojenih respektabilnih 5,5 bodova.