Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu ovogodišnjih manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje 22. aprila (Earth Day 2017) širom svijeta posebna pažnja biće posvećena učešću javnosti u odlučivanju o strategijama procjene uticaja, izdavanju integriranih dozvola, problematici razvoja “klimatske pismenosti” i većeg učešća žena u ekološkim naporima (princip rodne ravnopravnosti).

Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

– Moramo stvoriti globalno građanstvo koje razumije koncepte klimatskih promjena i svjesno je prijetnje bez presedana za naš planet. Mi moramo osnažiti sve ljude znanjem kako inspirisati djelovanje na zaštiti okoline. Ekološka i klimatska pismenost su pokretač ne samo ekološke politike i poboljšanja okolišnih i klimatskih zakona i politika, ali takođe i razvoja ekoloških tehnologija i radnih mjesta u zaštiti okoline, ističu iz međunarodne globalne inicijative koja svake godine organizuje obilježavanje tog datuma širom svijeta.

Dan planete Zemlje (Earth Day) kao globalna inicijativa podizanja javne svijesti ima za cilj da inspiriše lokalne zajednice, neprofitna ekoudruženja za zaštitu okoliša, nevladine organizacije, obrazovne ustanove i druge organizacije da različitim ekološkim akcijama upozore javnost na važnost očuvanja životne sredine. 

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engl. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. 

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivist Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izvještavaju. 

Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao “praznik“ postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Uz to senator Nelson proklamuje 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sjenci Dana Zemlje 1971. američki Kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine. 

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolini i razvoju u Rio de Žaneiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. 

Na prijedlog bolivijske vlade 2009.  Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.  

Ovogodišnji Dan planete Zemlje biće obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom manifestacija i različitim programskim sadržajima u kojima će učestvovati predstavnici brojnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja, ekološki pokreti te generacije svih uzrasta.

 Ove godine Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i Ambasada SAD-a  u BiH  prvi put u BiH su organizovali dodjelu priznanja/nagrade “BiH Green Awards” 2017.

Namjera uspostavljanja te nagrade je promocija  korisnih,  inovativnih i kreativnih pristupa očuvanju životne sredine u BiH.

-Želimo pronaći kompanije, gradove/opštine, NVO, fondacije i pojedince, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivisati i druge – poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Priznanja/ nagrade će biti dodijeljene u četiri kategorije: grad/opština; za koju su kandidati Bihać, Doboj, Čapljina, Posušje i Šipovo, te kompanija/biznis; organizacije/NVO/fondacije i pojedinci.

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila po pet kandidata, te je otvoreno javno glasanje, a glasalo je više od 12 hiljada građana.

Nakon završetka glasanja i proglašenja pobjednika, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack na ceremoniji „BiH Green Awards” 2017, koja će ujedno biti i centralna manifestacija obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje u BiH, dodijeliće u subotu na Kozari priznanja/nagrade pobjednicima.

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, u saradnji s partnerima Giro di Sarajevo, Ciklo Centar, M-bike shop i Trek Team Sarajevo, će organizovati Bike Expo 2017 “Re:cycle Bicycle” na Dan planete Zemlje.

Takav događaj, koji se takođe prvi put organizuje u Bosni i Hercegovini, ima za cilj promovisati bicikl kao ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, potaknuti građane na savjesno pristupanje sve većem problemu zagađenja kako glavnog grada BiH, tako i svih drugih sredina.