Dan šehida u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida tradicionalno je obilježen i u Bugojnu.

Medžlis IZ Bugojno organizovao je obilazak šehidskih mezarja. Kao i obično obilazak je počeo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja. Cvijeće su položile brojne boračke i općinske delegacije, a ispred mezarluka u neposrednoj blizini proučeni su dijelovi iz Kur’ana i zajednička dova.

-Na ovaj dan emocije su velike, miješaju se i tuga i radost. Tuga što nema naših najmilijih , a radost zbog Bajrama i našeg zajedničkog sastajanja. Zato hvala svima, koji vode računa da naši najmiliji ne padnu u zaborav – riječi su Đemke Dželilović , predsjednice Organizacije porodica šehida- poginulih boraca općine Bugojno i SBK-a. Prisutnima su se još kratko obratili imam Sultan Ahmedove džamije Edin ef Kukić i načelnik općine Hasan Ajkunić.

Stanovnici Bugojna i delegacije su potom obišle i mezarja u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama , Kotezima i Ždralovićima. Učenje Jasini šerifa i dove pred duše šehida organizovano je i u svim bugojanskim džamijama.

Djelilovicdelegacije_polozile_cvijece_i_proucile_Fatihugradjani_odali_pocast_i_na_drugim_mezarjimaproucen_jasini_serif