Danas je Dan rudara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Rudari u BiH i ove godine obilježavaju 21. decembar – Dan rudara.

 

Podsjetimo, ovaj dan je ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja, koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova rada.

Na svečan način, Dan rudara obilježen je i u Zavisnom društvu Rudnik uglja „Gračanica“, koji već duži niz godina nosi epitet jednog od najuspješnijih preduzeća na području Gornjovrbaske regije.

S razlogom, jer su i ovogodišnji planovi u svim segmentima rada prebačeni, iako je do kraja 2016. ostalo još deset dana.

Plan otkrivke prebačen je za 24,97 posto, proizvodnja uglja za 20,63 posto, a prodaja uglja za 19, 82 posto.

Najveći kupac uglja iz Rudnika „Gračanica“ u 2016. godini bila je „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo, odnosno termoelektrane „Kakanj“ i „Tuzla“, te preduzeće „Natron-Hayat“ iz Maglaja.

Kako saznajemo od direktora Rudnika uglja „Gračanica“ Saliha Muftića, cijena uglja u 2017. neće se mijenati u odnosu na ovu godinu.

Po njegovim riječima, u skorijoj budućnosti ovaj rudnik planira otvaranje nekoliko zamjenskih kapaciteta, u saradnji s općinskim vlastima.

Također, s ciljem zamjene starih dotrajalih mašina planirana je nabavka novih, iako su na tom polju posljednjih mjeseci već učinjeni značajni poslovni potezi.Naime, u ovoj godini Rudnik je postao bogatiji za dva teretna vozila, greder „TEREX TG 250“, utovarivač „VOLVO L 180 H“, i mašinu tipa „kombinirka“.

Inače, Zavisno društvo Rudnik uglja „Gračanica“ broji više od 200 radnika, od kojih je 19 zaposleno u ovoj godini. I u 2017. godini planirana su nova zapošljavanja.

Povodom 21. decembra – Dana rudara, u krugu preduzeća jučer je za sve uposlene organizovan zajednički ručak i svečanost na kojoj su, tradicionalno, rudari za svoj trud u 2016. godini nagrađeni prigodnim novčanim iznosom.

Uz čestitke za 21. decembar, upućene od strane rukovodstva Rudnika, pohvaljen je njihov dosadašnji angažman, uz želju da nastave nizati dobre rezultate u poslovanju i tokom naredne godine.

U zasluženu redovnu penziju ispraćeno je 15 rudara za koje su, također, obezbjeđene prigodne nagrade.

U Rudniku uglja „Gračanica“, jednom od onih koji djeluju u sastavu Koncerna „Elektroprivrede BiH“, danas je neradni dan.

Naravno, svim rudarima u BiH čestitamo 21. decembar – Dan rudara, uz tradicionalni pozdrav SRETNO!