Danas obilježavanje 22. godišnjice od stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas se obilježava 22. godišnjica od masakra na tuzlanskoj Kapiji kada je prekinuta tuzlanska mladost. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku kojom se 25. maj, kao dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji i proglašava Danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona.

Prema odluci, na Dan žalosti svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona će istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Obavezuju se medijske kuće na području Tuzlanskog kantona, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti.

U skladu sa odlukom Gradskog vijeća Tuzla o komemorativnom obilježavanju 25. maja u Tuzli će se, u srijedu, 25. maja 2016. godine, održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata. U skladu sa navedenom odlukom, komemorativno obilježavanje vršit će se odavanjem pošte i polaganjem vijenaca, ili na drugi primjeren način.

Na javnim mjestima neće se odvijati sadržaji zabavnog karaktera, niti će se emitirati muzika u ugostiteljskim i javnim objektima. Polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (Slana banja) planirano je za 11 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (Kapija) u 12 sati. Haški tribunal osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na 20 godina za masakr na Kapiji. Oglašavanje sirena bit će u 20.55 sati kada je od ispaljene granate sa srpskih položaja sa Ozrena ubijen 71 građanin Tuzle, a više od 150 ranjeno.

Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine.