Danas obilježavanje Dana bijelih traka u znak sjećanja na žrtve Prijedora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Današnji dan, 31. maj, Prijedorčane sjeća na početak rata, masovna ubistva i najsurovije zločine počinjene nad civilima.

Vlasti su na ovaj dan 1992. godine naredile nesrpskom stanovništvu da svoje kuće obilježe isticanjem bijelih čaršafa ili zastava na vidnim mjestima, te da prilikom izlaska iz kuće oko ruke nose bijelu traku, označavajući ih tako jasnim metama koje treba protjerati, ubiti, zatvarati u logore. Ovo je bio samo jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civila.

Oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti završilo je u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još traga. Neki Prijedorčani su mučeni i ubijani na kućnom pragu, naočigled porodice, a potom su na kamionima prevoženi kroz cijeli grad da bi bili zatrpani u masovne grobnice. Najveća masovna grobnica iz proteklog rata Tomašica pronađena je upravo nadomak Prijedora.

U ovome dijelu Bosne i Hercegovine ubijane su kompletne porodice i to u jednom ili u nekoliko dana. Rat je u Prijedoru odnio živote 3.173 civila, a više od 53.000 nesrba bile su žrtve progona i deportacija.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice napada na Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka OO SDA Bugojno danas će na Gradskom trgu sa početkom u 11 sati vršiti podjelu bijelih traka, a u 12 sati planirana je protestna šetnja.