Dani Frane Jezidžića u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji HVO volonteri Bugojno, a pod pokroviteljstvom Općine, u Bugojnu je treću godinu zaredom, organizovana manifestacija “Dani Frane Jezidžića”. Manifestacija se održava sa ciljem da se sačuva uspomena na Jezidžićevo djelo, njegovu i sudbinu drugih nestalih bugojanskih Hrvata i hrvatskih intelektualaca.

Dani Frane Jezidžića u Bugojnu organizovani su proteklog petka. U jutarnjim satima upriličeno je polaganje vijenaca na groblju Sultanovići te obilazak porodičnog doma. U popodnevnim satima održano je sportsko-rekreaciono druženje svih zainteresovanih građana te su organizovana dva turnira šahovski i malonogometni. U večernjim satima održana je sveta Misa u gradskoj crkvi sv. Ante Padovanskog, dok je u prostorijama u Hrvatskog doma upriličeno je društveno kulturno druženje.  Izvedena je predstava “Blagoslovljen put”, a nakon tog i večer dječje poezije “Kad pjevaju šume mog djeda” nazvana po istoimenoj Jezidžićevoj zbirci poezije.O samoj manifestaciji, s posebnim akcentom na društveno kulturno druženje , govore u ime organizatora programa, Ante Visković i Antonio Džolan koji su istakli da je cilj u skoroj budućnosti pokrenuti literarne , književne nagrade u znak sjećanja na ovog bugojanskog pjesnika.

Gošća večeri bila je Anita Martinac, hrvatska i bosanskohercegovačka književnica. Podsjetimo, Frano Jezidžić je rodjen 6. augusta 1954. u Glavicama u Bugojnu.Bio je bosanskohercegovački pjesnik za djecu, profesor i novinar. Jedan je od 21. vojnika HVO-a Bugojno koji se vode kao nestali od 1993. godine.