“Dani organske proizvodnje” u Donjem Vakufu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Savez ORGANSKO FBiH u saradnji sa općinama Donji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno, Zemljoradničkom zadrugom „AT“ i Udruženjem građana „Zdrava malina“ i ove godine, organizovao je manifestaciju „Dani organske proizvodnje.“ Na platou ispred donjovakufskog hotela “Vrbas” svoje proizvode jučer je izložilo oko 15 izlagača.

Manifestacija „Dani organske proizvodnje“ tradicionalno se obilježava već trinaestu godinu na prostorima Federacije BiH. Cilj sajma je promovisanje organske proizvodnje kao i podizanje svijesti javnosti o važnosti konzumiranja organske hrane za očuvanje zdravlja.

A da je organska proizvodnja itekako važna, mišljenja je i predsjednik Saveza ORGANSKO FBiH Sejad Herceg. Naglasio je kako, sajmovi ovog tipa iz godine u godinu postaju tradicija na našim prostorim, kao i da su se „Dani organske proizvodnje“ pokazali veoma korisnim za poljoprivrednike.

A budući da je ova godina posvećena razvoju ekonomije ruralnih područja, u zgradi općine Donji Vakuf, održano je predavanje o temi „Ekonomija ruralnih područja/poljoprivreda“  i „Zakon o organskoj proizvodnji.“

Svoje proizvode izložilo je oko 15 proizvođača iz Donjeg Vakufa i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Istakli su kako su zadovoljni interesom kupaca koji sve više traže organske proizvode. 

Primarni cilj obilježavanja manifestacije „Dani organske proizvodnje“ je afirmacija organskih poljoprivrednih proizvođača, te plasiranje organskih proizvoda na domaće i inostrano tržište.