“Dani organske proizvodnje” u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Savez udruženja – Asocijacija Organsko u Federaciji BiH i UG „Zdrava malina“ Gornji Vakuf – Uskoplje jučer su ispred zgrade Javnog komunalnog preduzeća organizovali manifestaciju „Dani organske proizvodnje 2018.“ Uporedo sa izložbom organskih proizvoda održano je i stručno predavanje u sali Centra za obrazovanje, kulturu i sport o temi: Ekonomija ruralnih područja – Poljoprivreda i Zakon o organskoj poljoprivredi.

Savez Organsko FBiH već godinama provodi zagovaračku kampanju za unaprijeđenje sektora organske proizvodnje s ciljem povezivanja proizvođača s kupcima, ali i sa predstavnicima vlasti kako bi im se poslala poruka da organska proizvodnja ima veoma veliku ulogu u razvoju ruralnih područja te da mora biti stvoren zakonski okvir za njeno razvijanje i sprječavanje plasiranja lažnih organskih proizvoda na tržištu.

Predavanje o organskoj proizvodnji održao je specijalist za organsko bilje i proizvodnju hrane, prof. dr. Nezir Tanović kazavši kako je organska proizvodnja jedan od najpozitivnijih primjera u sektoru bh. agrara jer je profitabilna i izvozno orijentirana. 

Na predavanju, Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko FBiH uručio je zlatnu korpu i zahvalnicu načelniku općine Gornji Vakuf- Uskoplje Seadu Čauševiću za podršku i doprinos koju Općina pruža pomenutom savezu. Zahvalnica je otišla i u ruke Muamera Čauševića, predstavnika UG „Zdrava malina.“ 

“Dani organske proizvodnje” izazvali su veliku zainteresiranost što se dalo primjetiti po kupovini proizvoda, a što pokazuje da kod građana vlada velika potražnja i potreba za organskom hranom. 

Ova manifestacija, kao i sve ostale, organizirana je radi jačanja svijesti stanovništva o značaju razvoja održive organske proizvodnje i potrebe za konzumacijom organskih proizvoda.

101112131415161718789