Delegacija Kluba SDA u OV Bugojno posjetila budući Dijalizni centar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru obilaska javnih ustanova i preduzeća koja djelujuna području naše općine delegacija vijećnika Stranke demokratske akcije u bugojanskom Općinskom vijeću i zastupnik u Skupštini SBK Amir Šečibović posjetili su budući Dijalizni centar Doma zdravlja Bugojno.

Brojnu delegaciju Kluba vijećnika SDA u OV Bugojno o radovima na adaptaciji prostora za budući Dijalizni centar , te prioritetima da bi ovaj Centar primio prve pacijente upoznala je dr. Irhada Strukar, direktorica Doma zdravlja Bugojno.

– Prve aktivnosti na uspostavi Dijaliznog centra u Bugojnu pokrenute su još 2011. godine, a sa adaptacijom prostora za tu namjenu počeli smo prije 3 godine. Po preporuci građevinskih stručnjaka sve ranije insatalacije iz poda su izmještena na plafon, urađena je ventilacija, razvedeni posebni kablovi, postavljeni specijalni lift i klima uređaji, a uz adaptaciju prostora za buduće dijelizne sale, prijemni pult i druge potrebe, urađena je i već puštena u funkciju nova kotlovnica za cjelokupan objekat, istakla je ovom prilikom dr. Strukar.

Kako je rekla ukupno je planirano postavljanje 16 dijaliznih aparata, a u prvoj fazi, koja bi trebala biti okončana u narednih 6 mjeseci, biće instalirano 10 aparata za dijalizu. Već je nabavljeno 6, a u toku je tender za kupovinu još 4 aparata.

– Uskoro se vraćaju i naši kadrovi sa specijalizacije u Tuzli, a ovaj bi Centar trebao biti jedan od najsavremenijih u našoj zemlji. U narednom periodu potrebno će biti postaviti antistatički pod, izvršiti izmjenu stolarije, te nabaviti 10 kreveta, stolića i drugu prateću opremu na osnovu koje bi mogli pokrenuti prvu fazu. Dosadašnja investicija od oko 900 000 KM je u kompletnom iznosu finansirana iz sredstava Doma zdravlja Bugojno, a za naredni period imamo obećanja za podršku od strane federalnog i kantonalnog zavoda, a nadam se da će i općina Bugono ispoštovati planirana sredstava za kapitalne investicije koje su u protekle dvije godine iznosile 78 000 KM, rekla je dr. Strukar, te se zahvalila delegaciji na posjeti i iskazanom interesu za aktivnosti na projektu uspostave Dijaliznog centra.

Po riječima vijećnika SDA u OV Bugojno dr. Nedžada Jusića projekat Dijaliznog centra u našem gradu jedan je od najznačajnijih i najvećih u posljednjih par godina. Uz čestitke direktorici Strukar, koordinatoru dosadašnjih aktivnosti Fuadu Hajiću, kao i Upravnom odboru Doma zdravlja Bugojno koji je permanentno bio na raspolaganju menadžment za brojne poslove vezane za ovaj projekat dr. Jusić u ime Kluba vijećnika SDA obećao je podršku u nastojanjima da se Centar što prije stavi u funkciju.

Trenutno sa područja Bugojna dva puta sedmično u Travnik na dijalizu putuje 12 pacijenata. Riječ je o pacijentima kojima dnevno putovanje od oko 100 km predstavlja dodatnu poteškoću za inače složerno zdravstveno stanje, ovisno o dijaliznim aparatima.

Inače, usluge budućeg Centra za dijalizu, pored pacijenata s područja Bugojna, moći će koristiti pacijenti iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca.