Delegacija turske regije Marmaris posjetila SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Delegacija turske regije Marmaris boravila je u zvaničnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu, te sa predstavnicima kantonalne Vlade, Turističke zajednice SBK , Obrtničke komore SBK, Udruženja poslodavaca i privrednicima SBK razgovarala o mogućnostima turističke i privredne saradnje,kao i razmjene studenata i učenika.

Domaćini sastanka koji je održan u dva dijela u zgradi Vlade SBK u Travniku bili su premijer SBK Tahir Lendo i ministar privrede SBK Sedžad Milanović.

Premijer SBK Tahir Lendo u prvom dijelu dvoiposatnog sastanka informirao je goste iz Turske o Srednjobosanskom kantonu, istakavši da ova federalna jedinica ima značajne potencijale za razvoj turizma, prehrambene i drvne industrije, dok je za iskustva privrednika iz Marmarisa naglasio kako mogu biti od velike pomoći ovdašnjim poduzetnicima.

Predsjednik Privredne komore Marmarisa Mehmet Baysa istakao je da je razlog posjete ovom kantonu realizacija sporazuma o saradnji, potpisanog nedavno u Marmarisu, odnosno razgovor o potencijalnim investicijama. Kako je rekao 85 posto ukupne privrede Marmarisa čini turizam, a 15 posto poljoprivreda i stočarstvo, te je istakao da postoji prostor za razgovor o saradnji i investicijama.

Ministar privrede SBK Sedžad Milanović u svom obraćanju, u drugom dijelu sastanka, istakao je kako uzvratna posjeta turske delegacije predastavlja oživljavanje potpisanog sporazuma prije mjeseca dana u Marmarisu, te je posebno naglasio potencijale SBK u proizvodnji jagodičastog voća, posebno maline. Sa gostima iz Turske ragovarali su i Kemal Čolak, predsjednik Udruženja poslodavaca SBK, Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK, Sefir Gasal, predsjednik Obrtniče komore SBK, te pojedini predstavnici turističkih i privrednih kolektiva s područja Kantona.

Gosti iz Turske izrazili su spremnost za otkup dijela jagodičastih proizvoda i plasman tokom turističke sezone na području Marmarisa. Kako je rečeno, Marmaris je jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj koje posjećuju turisti iz cijele Evrope, pa se u narednom periodu očekuje i veći broj gostiju iz BiH. Kako je naglasio Baysa Turska je šesta zemlja u svijetu po broju turista. Ovu zemlju posjeti 38 miliona turista godišnje, a od turizmaTurska godišnje inkasira 40 milijardi dolara.

Tokom razgovora od strane Taškina Baykara, predsjednika Udruženja hotelijera Marmarisa, iznesena je i ideja o uspostavi čertar letova iz BiH prema ovoj turističkoj regiji, a turistički radnici i hotelijeri Marmarisa izrazili su spremnost uspostave povlaštenih cijena za bh turiste.

Jučer u popodnevnim satima predstavnici regije Marmaris posjetili su Jajce i Donji Vakuf, a tokom trodnevne posjete BiH boravit će i u ZE-DO kantonu.