Dervo Sejdić posjetio Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas je Općinu Bugojno posjetio Dervo Sejdić, predstavnik Romskog informativnog centra BIH.

Tokom susreta sa načelnikom Hasanom Ajkunićem razgovarao je o uspješnoj implementaciji dosadašnjih ali i budućih projekata značajnih za romsku zajednicu u našem gradu. Posebno je naglasio projekat stambenog zbrinjavanja ove populacije u Bugojnu. Istakao je značajan angažman Općine Bugojno i načelnika Ajkunića na pružanju pomoći socijalno ugroženim kategorijama medju kojima prednjače pripadnici romske zajednice ,zbog velikog broja nezaposlenih.

-Povod mog dolaska je unapređenje svih dosadašnjih projekata na području ove Općine. Ono što me posebno preokupira je uključivanje djece iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja. Nevladina organizacija koju predstavljam u saradnji sa UNICEF-om radi na projektu uključivanja djece iz socijalno ugroženih porodica, posebno romske nacionalnosti u obdaništa. Fokus je na djeci starosne dobi od 3 do 5 godina koja će biti integrisana u grupe s djecom čiji su roditelji u stabilnoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji- rekao je Sejdić.

-U posljednje četiri godine uradilo se puno za romsku populaciju u Bugojnu. Kako bi imali svoje predstavnike osnovali smo Udruženje Roma , a nakon toga realizirali smo projekte stambenog zbrinjavanja. Sada je došlo vrijeme da govorimo o obrazovanju, o zapošljavanju, o jednom izbornom ciklusu, što će u budućnosti dovesti do toga da naši sugrađani imaju isti status kao i svi drugi gradjani. Na nama je obaveza da stvorimo pretpostavke da svi imaju jednake uvjete -rekao je načelnik Ajkunić.

Tokom današnjeg sastanka bilo je riječi i o izbornom procesu i mogućnostima da se u općinskim vijećima nadje mjesta za predstavnike romske nacionalne manjine, kao najbrojnije na ovom području. Razgovarano je i o drugim aktuelnim pitanjima koji se tiču unaprijedjenja života romske zajednice na području Općine Bugojno.