Dodijelit će se 250 stipendija i 40 studentskih pomoći

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Općinska komisija za stipendije, koje će se dodijeliti u akademskoj 2015/2016. godini okončala je rad.

Planirana je dodjela 250 stipendija, te još oko 40 jednokratnih pomoći studentima prve godine studija u iznosu od 500 maraka, koje će se isplatiti u pet jednakih rata, naravno ukoliko to usvoji Općinsko vijeće na nekoj od svojih narednih sjednica. Na konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 315 studenata plus tri naknadno, van roka. Stipendije od ovog broja neće dobiti 23 aplikanta, a osnovni razlog odbijanja njihovih aplikacija po riječima pomočnika načelnika za društvene djelatnosti Seada Karahodžića, su visoka primanja članova domaćinstva u kojem žive. Od 20. juna teći će i osmodnevni rok za prigovor

-Nakon rada komisije ostale su neraspoređene 44 stipendije i primjenom pravilnika svi studenti pete godine dobiće stipendije, tačnije, na 12 dodijeljenih u redovnom postupku, dodaće se još četiri aplikanta, koji to pravo nisu mogli ostvariti. Takođe, biće raspoređeno i dodatno 12 stipendija za studente treće godine, te preraspodjelom 20 neraspoređenih stipendija dodijelit će se studentima druge godine. Tako, će praktično stipendije dobiti svi studenti druge, treće, četvrte i pete godine studija, koji su dostavili svoje aplikacije za općinske stipendije- kaže Karahodžić.

Naglašava, kako će svi aplikanti iz reda učenika generacije, socijalno ugrožene kategorije, potom kategorije djece sa posebnim potrebama, kategorije djeca šehida- poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i dobitnika ratnih priznanja, dobiti stipendije. Preliminarna lista dobitnika stipendija biće dostupna na oglasnoj ploči Općine Bugojno, te lokalnim medijima. Eventualne prigovore rješavat će drugostepena komisija. Obrazac za podnošenje prigovora može se preuzeti na info pultu općine Bugojno.

 

U PRILOGU MOŽETE POGLEDATI TABELE SA IMENA KORISNIKA STIPENDIJA

ZAVRyENEZSTIPENDIJE.pdf