Donacija UNICEF-a i Pampersa za bugojansko Porodilište

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U konkurenciji deset općina u Federaciji BiH Bugojno je zauzelo treće mjesto u glasanju putem društvenih mreža u projektu koji su, povodom desetogodišnje uspješne saradnje, organizovali UNICEF i Pampers. Samim tim, osigurana je vrijedna donacija za Odjel Porodilišta JU Opća bolnica u našem gradu.

 

Značaj donacije je ogroman, a njenom realizacijom bit će stvorene pretpostavke za kvalitetniji rad uposlenih u Porodilištu, a stvorit će se i bolji uslovi za trudnice i porodilje, kaže direktorica ove zdravstvene ustanove dr. Berka Begović.

-Koristim priliku da se zahvalim svim građanima koji su glasali, budući da je riječ o donaciji koja je vrlo korisna i značajna za rad Porodilištu, a koja će biti od velike koristi i porodiljama i bebama. U donaciji smo dobili četiri neonatalna krevetića, šest neonatalnih stolica, i ukupno 38 Pampers paketa. I ovo je potvrda da mi brinemo o našem porodilištu, kao i podatak da smo, zahvaljujući ostvarenim standardima, krajem 2014. od AKAZ-a (Agencije za kreditaciju i kvalitet zdravstva Federacije BiH), dobili akreditaciju „bolnice – prijatelja beba“, naglasila je dr. Berka Begović, v.d.d. JU Opća bolnica Bugojno.

Bugojansko Porodilište uspješno egzistira više od 60 godina. Želja rukovodstva je da rad ovog dijela Bolnice bude još bolji u budućnosti, a to potvrđuje i posljednja donacija, te brojne druge aktivnosti koje se, s tim ciljem, kontinuirano provode.

-Naše Porodilište ne služi samo gradu Bugojnu, već cijeloj Gornjovrbaskoj regiji, koja ima oko 100.000 stanovnika. Broji desetak kreveta, ali je njegov značaj veliki, ako se uzme u obzir činjenica da se najbliže porodilište nalazi u Bolnici Travnik i Hrvatskoj bolnici „Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, istakla je.

Zabrinjavajući je, ipak, podatak o broju obavljenih poroda, koji se drastično smanjio zadnjih godina u odnosu na ranije.

1995. godine u Bugojnu je rođena 891-a beba, dvije godine kasnije 693, u 2000-toj 468, a u 2005. godini 283. U posljednje tri godine u prosjeku se rađa oko 200 beba. U 2015. godini zabilježeno je oko 130 poroda, a od početka ove godine 19. Kompletno društvo bi se, smatra dr. Begović, trebalo više uključiti u spriječavanje tzv. „bijele kuge“.

-Deklaracijom o pravima djeteta je definisano da čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što mu može dati, bez obzira koliko to bilo. Da bismo to uradili, moramo brinuti o trudnicama, na način da uredimo krovni zakon u državi, koji je trenutno neujednačen, i da donesemo odgovarajuće zakonske propise na kantonalnom nivou. Svaka trudnica, npr. ako radi kod privatnika, čim se sazna da je trudna, dobije otkaz. Mi to zakonom trebamo spriječiti. Moramo im uvesti klizno radno vrijeme, a to znači preferirati dojenje. Moramo, dakle, omogućiti porodiljama da dijete hrane prsima, odnosno da im omogućimo obavezan vid zdravstvenog osiguranja, naglasila je v.d. direktorica Opće bolnice u Bugojnu.

Donošenje novog člana u porodicu ne znači automatski i novi socijalni slučaj, a jedino rješenje kojim bi se trudnicama i porodiljama vratila njihova prava jeste donošenje adekvatnih zakonskih propisa, kojima će one imati isti status, bez obzira u kojem dijelu države žive, zaključuje naša sagovornica.

Na kraju, pozvala je sve relevantne strukture i institucije da se uključe u kampanju kojom se želi postići veći natalitet u našoj zemlji.