Donji Vakuf: DIJABiH#3 obilježo vikend

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tokom vikenda Donji Vakuf bio je domaćin trećeg po redu Street basket turnira dijaspore, BiH i regiona pod nazivom DIJABiH#3. Organizatori su Sportski savez općine Donji Vakuf i Košarkaški klub „PROMO-Donji Vakuf“, a pored takmičarskog, cilj ove jedinstvene sportsko-revijalne manifestacije je i povezivanje i ostvarivanje čvršćih veza izmedju domaćina i gradjana u dijaspori.

Na žalost, zbog nedavnih događanja u Turskoj, ekipa iz ove prijateljske zemlje otkazala je učešće na turniru, a zbog priprema za predstojeće parlamentarne izbore, nisu učestvovali ni prošlogodišnji polufinalisti, ekipa Grada Zagreba.
Na Gradskom trgu u Donjem Vakufu, u večernjim satima, odigrane su završne utakmice ovogodišnjeg DIJABiH#3 turnira, koje je pratio veliki broj donjovakufljana, ali i gostiju iz susjednih gradova. U prvom polufinalu su se sastale ekipe Grad Banja Luka (BiH) i Žabalj (Srbija), a u drugom domaćin Donji Vakuf i Landskrona (Švedska). Nakon odličnih utakmica, u finale su se plasirali ekipa Grad Banja Luka i jaka ekipa Landskrone, a pehar pobjednika i ovogodišnji turnir nakon žestoke borbe osvojila je domaća ekipa Landskrone, čime je ponovila uspjeh s prvog DIJABiH turnira 2014.godine. U utakmici za treće mjesto, ekipa Donjeg Vakufa je nadigrala Žabalj. Nagradu za Fair-Play ponijela je ekipa Grad Sarajevo, koja je na turnir stigla nekompletna, ali je svojim zalaganjem i borbenošću osvojila simpatije publike i ostalih učesnika turnira. Vrijedi naglasiti da je najbolji igrač turnira, prema ocjeni žirija bio igrač ekipe Grad Banja Luka, Sanjin Dojčinović.
Tokom ovogodišnjeg DIJABiH#3 vikenda organizirana je i promocija knjige „Banjaluko ljubavi snovima viđena“ bosanskohercegovačkog pisca Šemse Avdića, koji živi i radi u Švedskoj. Pored toga, organizovani su i sastanci zvaničnih delegacija općine Donji Vakuf i općine Žabalj, te sastanci s predstavnicima Saveza Banjalučana u Švedskoj, na kojima je razgovarano o modelima unaprjeđenja i razvoja buduće saradnje.
Pokrovitelj turnira bilo je Ministarstvo kulture i sporta F BiH, uz podršku Općine Donji Vakuf i Saveza Banjalučana u Švedskoj, a partneri u organizaciji bili su privredni kolektivi i Švicarska Fondacija „WOM – Svijet bez mina“