Donji Vakuf: DIJABiH#3 obilježo vikend

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tokom vikenda Donji Vakuf bio je domaćin trećeg po redu Street basket turnira dijaspore, BiH i regiona pod nazivom DIJABiH#3. Organizatori su Sportski savez općine Donji Vakuf i Košarkaški klub „PROMO-Donji Vakuf“, a pored takmičarskog, cilj ove jedinstvene sportsko-revijalne manifestacije je i povezivanje i ostvarivanje čvršćih veza izmedju domaćina i gradjana u dijaspori.

Na žalost, zbog nedavnih događanja u Turskoj, ekipa iz ove prijateljske zemlje otkazala je učešće na turniru, a zbog priprema za predstojeće parlamentarne izbore, nisu učestvovali ni prošlogodišnji polufinalisti, ekipa Grada Zagreba.
Na Gradskom trgu u Donjem Vakufu, u večernjim satima, odigrane su završne utakmice ovogodišnjeg DIJABiH#3 turnira, koje je pratio veliki broj donjovakufljana, ali i gostiju iz susjednih gradova. U prvom polufinalu su se sastale ekipe Grad Banja Luka (BiH) i Žabalj (Srbija), a u drugom domaćin Donji Vakuf i Landskrona (Švedska). Nakon odličnih utakmica, u finale su se plasirali ekipa Grad Banja Luka i jaka ekipa Landskrone, a pehar pobjednika i ovogodišnji turnir nakon žestoke borbe osvojila je domaća ekipa Landskrone, čime je ponovila uspjeh s prvog DIJABiH turnira 2014.godine. U utakmici za treće mjesto, ekipa Donjeg Vakufa je nadigrala Žabalj. Nagradu za Fair-Play ponijela je ekipa Grad Sarajevo, koja je na turnir stigla nekompletna, ali je svojim zalaganjem i borbenošću osvojila simpatije publike i ostalih učesnika turnira. Vrijedi naglasiti da je najbolji igrač turnira, prema ocjeni žirija bio igrač ekipe Grad Banja Luka, Sanjin Dojčinović.
Tokom ovogodišnjeg DIJABiH#3 vikenda organizirana je i promocija knjige „Banjaluko ljubavi snovima viđena“ bosanskohercegovačkog pisca Šemse Avdića, koji živi i radi u Švedskoj. Pored toga, organizovani su i sastanci zvaničnih delegacija općine Donji Vakuf i općine Žabalj, te sastanci s predstavnicima Saveza Banjalučana u Švedskoj, na kojima je razgovarano o modelima unaprjeđenja i razvoja buduće saradnje.
Pokrovitelj turnira bilo je Ministarstvo kulture i sporta F BiH, uz podršku Općine Donji Vakuf i Saveza Banjalučana u Švedskoj, a partneri u organizaciji bili su privredni kolektivi i Švicarska Fondacija „WOM – Svijet bez mina“