„Donna“ provela registraciju za jubilarnu 10. trku/šetnju za ozdravljenje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom skorog održavanja desete jubilarne humanitarne akcije “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje), Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Donna” iz našeg grada u subotu je provelo registraciju građana za ovaj događaj koji će se održati 7. oktobra 2017.godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Akcija za ovaj događa, kojem svake godine prisustvuje više od osam hiljada osoba iz svih krajeva naše zemlje, provedena je istovremeno u 26 bh gradova. U našem gradu akciji se odazvalo više od 150 građana, a registracijom u iznosu od 10 KM svi će imati priliku da uzmu učešće na završnici u Sarajevu.

Akciju u Bugojnu svojim prisustvom podržala je i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, te naglasila kako je veoma bitno rano otkivanje ove bolesti, odnosno edukacija žena za obavezne mamografske preglede u određenoj životnoj dobi.

“Trka/šetnja za ozdravljenje ” je već tradicionalni projekat u BiH, koji se održava u još 150 gradova širom svijeta, i u kojem učestvuju milioni ljudi. Prvu put trka je održana u Dallasu u SAD-u 1983.godine. Prošlogodišnja trka u našoj zemlji proglašena je za najuspješniju na internacionalnom nivou.Osnovni cilj ovog projekta je rano otkrivanje karcinoma dojke i prevencija bolesti.

Trka će se ove godine u BiH održati 7. oktobra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, s početkom u 12 sati.