Drugog dana 47. Teatarskog festivala FEDRA odigrana predstava “Ifigenija”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Drugi dan Festivala, u okviru takmičarskog programa odigrana je predstava „Ifigenija“ u izvedbi JU Centar za kulturu Zavidovići. Predstava je nastala po motivima drame Lane Šarić, a režiju i adaptaciju potpisuje Alma Osmanović.

Autorica teksta temelji svoj dramski tekst na motivima drame starogrčkog dramatičara Euripida. Dva glavna motiva oko kojih se proteže predstava, su motiv rata i motiv porodice.„Na nivou porodice, u kojoj su kraljevi i kraljice samo roditelji, a Ifigenije i Ahilej samo njihova djeca, ova priča poprima skoro monstruozne razmjere, pa ipak ostaje bolno prepoznatljiva i svakodnevna. Žrtvovanje Ifigenije odricanje je prava na budućnost mladoj generaciji, a njezina dobrovoljna žrtva herojski je čin i pokušaj spašavanja prije svega porodice kao osnovne ciglice društva, pa onda i cijelog društva za koje se žrtvuje.

“Živimo u vremenu u kojem se sve više govori o zapostavljanju mladih u korist interesa odraslih, slušamo o zlostavljanjima i iskorištavanjima mladih, o razvodima i raspadanjima porodica u kojima su žrtve djeca i mladi. Upravo na tom nivou ličnog, porodičnog odnosa možemo naći još jedan veliki razlog za postavljanje Ifigenije, – poručili su glumci JU Centar za kulturu Zavidovići, Iman Bubić i Edvin Joldić.”

Večeras je na programu DIS- Pozorište mladih Banja Luka sa predstavom „Zakon za Gulivera“, u režiji Ognjena Bogdanovića.