Društvo novinara BiH: Napad na bilo kojeg novinara je napad na sve nas

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Društvo novinara BiH: Napad na bilo kojeg novinara je napad na sve nas

 

Brutalno premlaćivanje novinara BN TV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, nažalost, samo je posljednji u nizu teških napada na predstavnike medija u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Društva novinara BiH.

Na potezu su, ističu, institucije za provođenje zakona, od čije akciji ovisi da li će napadi na novinare postati društveno prihvatljivo ponašanje,a novinarska profesija najopasnija u BiH.

Upravni odbor Društva novinara BiH također smatra da je krajnje vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u BiH, odnosno da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi taj trend, dok ne bude kasno, saopćeno je iz tog društva. 

 

“Moramo shvatiti da je napad na bilo kojeg novinara u BiH ujedno napad na sve nas i da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške, jer smo svi prije svega novinari na istom zadatku”, kazali su iz Društva. 

Ne prejudicirajući rezultate istrage, pozvali su političke elite na odgovorno ponašanje prema medijima u predizborno vrijeme i upozorili ih da poruke mržnje koje su upućene prema pojedinim medijima mogu za rezultat imati napade kakav je ovaj posljednji na Kovačevića.