Ekipa Prve osnovne škole pobjednik općinskog takmičenja iz prve pomoći

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Crvenog križa Bugojno danas je u Drugoj osnovnoj školi održano općinsko takmičenje učenika osnovnih škola iz prve pomoći.

 

Bilo je ovo 19. po redu takmičenje iz prve pomoći koje je, za razliku od ranijih godina, okupilo učesnike iz samo tri gradske škole – Prve, Druge i Treće.

Najbolji uspjeh ostvarili su učenici Prve osnovne škole koji su se, na taj način, uz ekipu Gimnazije u konkurenciji omladine, plasirali na predstojeće kantonalno takmičenje iz prve pomoći.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Treće osnovne škole, a na treće mjesto plasirali su se učenici Druge osnovne škole.

Pretpostavke su da je kroz sekcije prve pomoći, koje uspješno djeluju u bugojanskim školama, prošlo više od 2.000 učenika.

Zanimanje za prvu pomoć, još u doba dok su pohađali osnovnu ili srednju školu, u velikom broju slučajeva uticalo je i na njihovo profesionalno opredjeljenje, tako da su danas mnogi od njih uspješni doktori, specijalisti, profesori.

I nije prva pomoć važna samo za učenike, već za cijelu društvenu zajednicu, kaže nastavnik Rešad Kišija, certificirani sudija iz prve pomoći, koji već godinama obučava i predvodi pobjedničke ekipe iz Bugojna.

-Cilj prve pomoći je spasiti nekada život, znati pozvati hitnu pomoć, i u okviru onih deset minuta do dolaska hitne spriječiti invalidnost, odnosno skratiti vrijeme liječenja. Jednostavno, kroz prvu pomoć nastojimo educirati omladinu, da znaju pomoći povrijeđenima na odgovarajući način, naglasio je Kišija.

Po njegovim riječima, naš grad ima višegodišnju tradiciju pobjeđivanja, kada su u pitanju takmičenja iz prve pomoći.

– Odlični rezultati postignuti su i prošle godine. Prva osnovna škola bila je prva u SBK-u,  a druga u Federaciji BiH, dok je Gimnazija, u konkurenciji srednjoškolskih ekipa, bila treća. Državno takmičenje je održano u Tesliću, gdje smo zauzeli četvrto mjesto, što je izuzetno dobar uspjeh, naglasio je.