“Eko Element” Bugojno: Devet godina uspješnog rada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

 ”Eko Element” Bugojno tokom devet godina uspješnog rada realizovalo više od 50 projekata.

UG Prijatelji prirode ”Eko Element” Bugojno počelo je sa radom u augustu 2008 godine sa ciljem održivog razvoja društva i očuvanja okoliša. Tokom proteklog perioda udruženje je raslo i razvijalo se, tako da danas predstavlja respektabilnu organizaciju u oblasti životne sredine kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou. U periodu od 2008 do danas udruženje je implementiralo preko 50 projekata lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera.

Izdvajamo neke od projekata:
– Obnova zelenih zona u urbanom dijelu Bugojna, implementiran 2009 godine kojim je obnovljeno niz zelenih površina u urbanom dijelu Bugojna projekat je podržan od strane Švedske razvojne agencije i Regionalnog ekološkog centra zapadnog Balkana.
– Sačuvajmo naše rijeke, implementiran 2010, kojim je izvršena mikrobiološka i fizičko – hemijska analiza pritoka Vrbasa na području općine Bugojno. Projekt je podržan od strane UNDP i općine Bugojno.
– Građani grade grad, implementiran 2010, projekt je podržao izradu razvojne strategije općine Bugojno. Projekt je podržan od strane UNDP.
– Ekološko obrazovanje za održivi razvoj, implementiran 2012 godine. Cilj projekta bio je uvođenje ekološkog obrazovanja u osnovne škole na području SBK. Projekt je podržan od strane Američke ambasade u BiH.
– Vrbas naša rijeka, implementiran 2013 godine. Projektom je vršeno fizičko – hemijsko ispitivanje toka rijeke Vrbas, od izvora do ušća. Projekt je podržan od strane UNDP.
– Snaga različitosti i Povratak u budućnost, implementirani 2014 i 2015 godine. Projekti su pridonijeli jačanju razumijevanja i saradnje među mladim ljudima različitih etničkih skupina na području Gornjo – Vrbaske regije. Podržan od Američke ambasade u BiH i općine Bugojno.
– Osnaživanje žena pokretanjem plasteničke proizvodnje, implementiran 2015 godine. Projektom je dodijeljeno 10 plastenika aktivisticama u NVO sektoru općina Bugojno, Donji Vakuf I Gornji Vakuf Uskoplje. Projekt je podržan od strane Američke ambasade u BiH i općine Bugojno.
– Za ljepšu budućnost, implementiran 2016 godine. Projekt se bavio uzrocima i posljedicama kriminaliteta kod srednjoškolaca u općinama Gornjo – Vrbaske regije. Podržan od strane Švicarske razvojne agencije i Norveške ambasade.

Projekti u fazi implementacije su:
– Uspostava AgroLab-a, laboratorije za fizičko – hemijsku analizu poljoprivrednog zemljišta.
– Nula Otpada, uvođenje integralnog upravljanja otpadom na području općine Bugojno.
– Misli zeleno, ekološka edukacija djece iz ruralnih sredina.
Tokom proteklih devet godina udruženje kontinuirano jača svoje ljudske i materijalne kapacitete. Posebno ističemo uspostavu Resursnog centra Bugojno, laboratorije za fizičko – hemijsku analizu vode i zelenog krova.
Uspostava AgroLab-a je jedna od značajnih aktivnosti koje se trenutno implementiraju. Udruženje je učestovalo u projektu SmartStart podržan od strane Europske unije na kojem je poslovni plan AgroLab-a uvršten među deset najboljih u BiH kojim su obezbjeđena sredstva za StartUp aktivnosti.
Aktivisti Eko Elementa su u proteklom periodu prisustovali nizu edukativnih radionica i seminara kako domaćih tako i međunarodnih. Udruženje je član međunarodnih ekoloških mreža, a najznačajnija je SECO grupa. Grupa za programiranje EU fondova u oblasti transporta i ekologije.
U narednom periodu udruženje ima mnogobrojne planove. Pored uspostave AgroLab-a radi se na jačanju poljoprivrede u SBK, zaštite rijeka, uvođenju Nula otpada u općini Bugojno i daljem jačanju sopstvenih kapaciteta što će u konačnici dovesti do održivog razvoja lokalne zajednice. Ovom prilikom Eko Elemt ističe izuzetnu saradnju sa općinom Bugojno i načelnikom općine, gospodinom Hasanom Ajkunićem, te se nada da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti na zadovoljstvo građana lokalne zajednice.