“Eko element” prezentirao inicijativu “Nula otpada”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Proširenom sazivu Kolegija općinskog načelnika predstavnici Udruženja građana “Eko element” danas su prezentirali inicijativu “ Općina Bugojno – prvi grad u BiH koji razmatra usvajanje strategije “Nula otpada” ”.

Načelniku Općine Hasanu Ajkuniću, Kolegiju općinskog načelnika i pojedinim direktorima javnih preduzeća vezanim za segment komunalnog otpada i infrastrukture inicijativu je prezentirao Boris Jokić, izvršni direktor “Eko elementa”. Prilikom prezentacije Jokić je istakao kako je riječ o održivom, cjelovitom i savremenom obliku upravljanja otpadom, koji se bazira na maksimalnom trudu u pravcu prevencije, ponovne upotrebe i recikliranja, bez štetnih emisija i toksičnih tvari. Rezultati dobiveni uspostavom ovakvog sistema ekološki i ekonomski su jedino prihvatljivi za generacije koje dolazi. Podršku konceptu “nula otpada” predstavnici “Eko elementa” već su dobili i iz sjedišta Evropske unije.

-Ovo je ogroman korak u savremenom prikupljanju i upravljanju otpadom, a ovom inicijativom tu smo kao općina prvi u Bosni i Hercegovini. Ovo je sigurno značajan dan za općinu Bugojno i BiH obzirom da smo za proces “nula otpada”, a koji u budućnosti sigurno slijedi i u našoj sredini i u našoj zemlji, već dobiti i podršku iz Brisela. Slijedi nam kontinuiran i naporan rad na uspostavi ovog sistema – istakao je po prezentaciji Jokić.

Općina Bugojo trenuto sa 80 posto svoje teritortije vrši permanentan odvoz komunalnog optada. Po riječima Emira Sarajlića, direktora JKUP “Čistoća” , radnici ovog preduzeća mjesečno prikupe 80 kamiona otpada. Ove godine planirano je prioširenje usluga “Čistoće” u još tri ruralna naselja: Golo Brdo, Ljubnić i Pirići, kao i implementacija već urađenog projekta reciklažnih dvorišta i eko otoka.

Nakom prezentacije načelnik Ajkunić je predložio da se u prezentiranu inicijativu unese barem jedan pozitivan primjer projekta “nula otpada” iz susjede Hrvatske a koja je po ovom osnovu poprilično odmakla i povukla značajna sredstva iz fondova Evropske unije, te pripremi prezentacija za Općinsko vijeće.

-U ovoj 2017.godini ići ćemo u dva pravca po ovom pitanju. Nastojat ćemo na postojećoj deponiji u zatvorenom prostoru vršiti sortiranje i reciklažu već prikupljenog otpada, dok bi drugi pravac bio razvijanje ovog projekta “nula otpada”. Uz pozitivne primjere iz susjedne Hrvatske ova inicijativa će biti prezentirana i Općinskom vijeću, a nadam se da ćemo po usvajanju strategije moći ići i preme međunarodnim fondovima koji u značajnoj mjeri stimuliraju ovaj način zbrinjavanja komunalnog otpada – naglasio je po okončanju prezentacije načelnik Ajkunić.

Inače, kako je ovom prilikom istaknuto koncept “nula otpada” umjesto izgradnje novih deponija omogućuje izgradnju infrastrukture za efikasnije provođenje reciklaže, sortiranja i kompostiranja otpada. Također, postrojenja za sortiranje i reciklažu otpada otvaraju i nove mogućnosti za nova radna mjesta. Primjeri razvijenih zemalja govore da reciklaža papira i plastičnih proizvoda zapošljavaju i do 60 puta više radnika nego deponije.

12345678