“Eko element” prezentirao inicijativu “Nula otpada”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Proširenom sazivu Kolegija općinskog načelnika predstavnici Udruženja građana “Eko element” danas su prezentirali inicijativu “ Općina Bugojno – prvi grad u BiH koji razmatra usvajanje strategije “Nula otpada” ”.

Načelniku Općine Hasanu Ajkuniću, Kolegiju općinskog načelnika i pojedinim direktorima javnih preduzeća vezanim za segment komunalnog otpada i infrastrukture inicijativu je prezentirao Boris Jokić, izvršni direktor “Eko elementa”. Prilikom prezentacije Jokić je istakao kako je riječ o održivom, cjelovitom i savremenom obliku upravljanja otpadom, koji se bazira na maksimalnom trudu u pravcu prevencije, ponovne upotrebe i recikliranja, bez štetnih emisija i toksičnih tvari. Rezultati dobiveni uspostavom ovakvog sistema ekološki i ekonomski su jedino prihvatljivi za generacije koje dolazi. Podršku konceptu “nula otpada” predstavnici “Eko elementa” već su dobili i iz sjedišta Evropske unije.

-Ovo je ogroman korak u savremenom prikupljanju i upravljanju otpadom, a ovom inicijativom tu smo kao općina prvi u Bosni i Hercegovini. Ovo je sigurno značajan dan za općinu Bugojno i BiH obzirom da smo za proces “nula otpada”, a koji u budućnosti sigurno slijedi i u našoj sredini i u našoj zemlji, već dobiti i podršku iz Brisela. Slijedi nam kontinuiran i naporan rad na uspostavi ovog sistema – istakao je po prezentaciji Jokić.

Općina Bugojo trenuto sa 80 posto svoje teritortije vrši permanentan odvoz komunalnog optada. Po riječima Emira Sarajlića, direktora JKUP “Čistoća” , radnici ovog preduzeća mjesečno prikupe 80 kamiona otpada. Ove godine planirano je prioširenje usluga “Čistoće” u još tri ruralna naselja: Golo Brdo, Ljubnić i Pirići, kao i implementacija već urađenog projekta reciklažnih dvorišta i eko otoka.

Nakom prezentacije načelnik Ajkunić je predložio da se u prezentiranu inicijativu unese barem jedan pozitivan primjer projekta “nula otpada” iz susjede Hrvatske a koja je po ovom osnovu poprilično odmakla i povukla značajna sredstva iz fondova Evropske unije, te pripremi prezentacija za Općinsko vijeće.

-U ovoj 2017.godini ići ćemo u dva pravca po ovom pitanju. Nastojat ćemo na postojećoj deponiji u zatvorenom prostoru vršiti sortiranje i reciklažu već prikupljenog otpada, dok bi drugi pravac bio razvijanje ovog projekta “nula otpada”. Uz pozitivne primjere iz susjedne Hrvatske ova inicijativa će biti prezentirana i Općinskom vijeću, a nadam se da ćemo po usvajanju strategije moći ići i preme međunarodnim fondovima koji u značajnoj mjeri stimuliraju ovaj način zbrinjavanja komunalnog otpada – naglasio je po okončanju prezentacije načelnik Ajkunić.

Inače, kako je ovom prilikom istaknuto koncept “nula otpada” umjesto izgradnje novih deponija omogućuje izgradnju infrastrukture za efikasnije provođenje reciklaže, sortiranja i kompostiranja otpada. Također, postrojenja za sortiranje i reciklažu otpada otvaraju i nove mogućnosti za nova radna mjesta. Primjeri razvijenih zemalja govore da reciklaža papira i plastičnih proizvoda zapošljavaju i do 60 puta više radnika nego deponije.