“Etno dan bošnjačke kulture i tradicije”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

UG “Eko Element” u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH i Općinom Bugojno u petak 08.07.2016. realizovali su projekat pod nazivom “Povratak u budućnost.” To je inače nastavak projekta “Snaga različitosti” koji je implementiran tokom 2014-2015 godine.

Ovim projektom nastoji se povećati svijest i znanje o različitosti kulture, tradicije, historije u različitim etničkim zajednicama koje žive na području projektne regije.

O samom projektu kao i aktivnostima koje provodi UG “ Eko Element” razgovarali smo sa koordinatorom projekta Jagošem Jovanovićem koji je ovom prilikom rekao da kroz etno dan bošnjačke tradicije i kulture nastoje prikazati tradiciju i kulturu svih naroda koji žive na ovom području.

Posjetioci i predstavnici medija u okviru “ Etno dana bošnjačke kulture i tradicije” prisustvovali su izložbi eksponata kao i prezentaciji bošnjačke arhitekture, historije i književnosti na području Gornjevrbaske regije.

Svoje eksponate izložio je poznati bugojanski kolekcionar antikviteta Dragan Mučibabić i svojim djelom doprinio cjelokupnoj aktivnosti UG “ Eko Elementa.”

Projekat je omogućen zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH kao i načelniku naše općine Hasanu Ajkuniću koji je prisustvovao etno danu bošnjačke kulture i tradicije, te izrazio zahvalnost i stavio akcenat na uvažavanje kulture i tradicije svih naroda.

Etno dani nastoje pomoći mladima da se prevladaju etničke, vjerske i druge podjele uz podizanje svijesti o međuetničkom razumijevanju i stvaranju bolje budućnosti.