EVROPSKI DANI SUNCA – EKO ELEMENT BUGOJNO

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tim “Eko Element” Bugojno, je od 04.05. do 06.05.20016.godine sudjelovao na VII – Manifestaciji i stručnom skupu “Evropski dani sunca” u Kuli, Republika Srbija, u organizaciji Društva za obnovljive izvore energije STŠ “Mihajlo Pupin”.

Cilj ove tradicionalne manifestacije i stručnog skupa, je da se promovira korištenje obnovljivih izvora energije, prikažu najnoviji sustavi i dostignuća u ovoj oblasti, te poveća energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

U prvom dijelu manifestacije prezentiran je rad mobilnog robotiziranog solarnog elektrogeneratora čija je primjena u poljoprivredi. Naš tim sudjelovao je u drugom stručnom dijelu manifestacije, gdje je predstavljeno iskustvo rada udruženja “Eko Element” i potpisan sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji između STŠ “Mihajlo Pupin” – Kula, Republika Srbija, “Eko Element” – a Bugojno BiH i Društva za obnovljive izvore energije STŠ “Mihajlo Pupin”.

Naša ekipa bila je gost Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Kule, gdje su nas ljubazni domaćini upoznali sa radom iste. Škola  raspolaže sa 17 klasičnih učionica, sportskom salom, školskim laboratorijama i radionicama namijenjenim izvođenju praktične nastave. Školske laboratorije opremljene su savremenom opremom, a u planu je i opremanje novih. Učenici vještine stiču u elektro, mašinskim i računarskim radionicama, koje su opremljene svim potrebnim sredstvima i alatima. U okviru srednje škole „Mihajlo Pupin“ iz Kule osnovano je i

Društvo za obnovljive izvore energije koje se bavi edukacijom učenika osnovnih i srednjih škola u oblasti obnovljivih izvora energije, a čiji je cilj da postane regionalni centar za edukaciju iz ove oblasti.

Ova škola je prva škola u Vojvodini na čijem krovu je postavljena solarna elektrana. Solarna elektrana snage 5kW puštena je u rad 19. maja 2011. godine, a iako škola ima zaključen ugovor sa EPS-om za prodaju struje, osnovni cilj ove elektrane je edukacija učenika. Škola je dobila i dozvolu od Agencije za zaštitu životne sredine za izgradnju 3 vetrenjače u školskom dvorištu ukupne snage do 15kW koje će takođe služiti za edukaciju učenika ali i ostvarivati prihod.

Imali smo priliku posjetiti i prvi azil za pse u Republici Srbiji. Općina Kula je prva riješila problem pasa lutalica na efikasan i samoodrživ način, te je naša ekipa dobila sve informacije o mogućnostima transfera znanja i dobre prakse na općinu Bugojno.

Obišli smo i prvu vjetroelektranu u Srbiji, – Vjetropark Kula, gdje smo se upoznali sa sistemom vjetroelektrana, načinima i mogućnostima njihove izgradnje i dobrobiti koje donose.

Prilikom učešća na manifestaciji “Evropski dani sunca” članovi ekipe “Eko Element” Bugojno su predstavili Općinu Bugojno, njene prirodne, kulturne i povijesne karakteristike. Ostvareni su kontakti sa drugim udruženjima i institucijama susjedne države, te se očekuje uzvratni posjet u septembru ove godine prijatelja iz Kule koji su voljni prenijeti svoje znanje i dobra iskustva. Nadamo se da će lokalna zajednica grada iskoristiti ponuđenu pomoć na ovim konkretnim pitanjima.

Više o svim projektima pojedinačno ćemo u narednim danima objaviti na FB grupi Ekoelement – https://www.facebook.com/groups/48420529191/.