Federalno takmičenje iz matematike u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo u subotu je u našem gradu održano 57. takmičenje mladih matematičara Bosne i Hercegovine. Domaćin ovog Federalnog prvenstva učenika srednjih škola, bila je Gimnazija Bugojno.

 Na Federalnom takmičenju iz matematike, učestvovala su 132 učenika srednjih škola iz naše zemlje koji su se izborili kroz ranije održana kantonalna takmičenja. Samom takmičenju je predhodilo svečano otvaranje u pozorišnoj dvorani KSC-a, gdje su se prigodnim riječim a obratili :profesorica matematike Ermina Musić , direktor Gimnazije Mesud Šečić te  načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, a nakon njih i gosti  takmičenja.  Ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, obratio se pomoćnik ministrice Ismet Strujo, pozdravivši sve prisutne, a  Ispred organizatora se obratio doc.dr. Zenan Šabanac, predsjednik takmičarske komisije.  Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifatu Škrijelj  je 57. Federalno takmičenje učenika srednjih škola u Bugojnu proglasio otvorenim.

Nakon toga su se takmičari uputili u Gimnaziju gdje su im dodijeljeni zadaci a uporedo je održano predavanje za profesore matematike. Predavači su bili prof.dr.Hasan Jamak i prof.dr. Mehmed Nurkanović.

Na kraju takmičarskog dijela programa , proglašeni su najbolji: U prvim razredima 4 učenika dijele prvo mjesto: Amila Mujkić iz Sarajeva, Lamija Biogradlija iz Zenice, Berin Omić iz Zenice i Faik Tahirović iz Sarajeva.U drugim razredima plasman je sljedeći: 3. Boris Belašević iz Sarajeva, 2. Lejla Skelić iz Sarajeva i 1. mjesto osvojio je Tarik Džaka iz Sarajeva. Pored ovih drugih razreda na bh matematičku olimpijadu pozvani su Bakir Goran i Ajla Šehović iz Sarajeva.Kod trećih razreda : 3. mjesto dijele Elmin Nuhanović iz Sarajeva i Nedim Unuzović iz Gradačca, 2. Adnan Šabanović iz Sarajeva, 1. mjesto Amar Kurić iz Sarajeva. Pored njih Milica Jokić iz trećeg razreda je pozvana na bh matematičku olimpijadu.U četvrtim razredima najuspješniji su bili: 3. mjesto Adisa Bolić iz Sarajeva 1. mjesto dijele dva učenika Azur Đonlagić iz Tuzle i Emin Mrkonja iz Sarajeva.Najbolji sa ovog takmičenja su se plasirali na Matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine.