Fedreralni štab CZ odobrio 7 109 000 KM jednokratne pomoći za saniranje štete od prošlogodišnjih poplava

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Federalni štab civilne zaštite usvojio je Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje štete od prošlogodišnjih poplava na individualnim stambenim objektima u općinama Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u iznosu od 7.109.000 KM.

Odluka je donesena na prijedlog Federalne komisije za procjenu štete, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta za 2015. godinu kojim su povećana sredstva za ove namjene, saopćeno je iz Federalnog štaba. Ovim je stavljena van snage Odluka koju je Federalni štab donio na prošloj sjednici, a kojom je za ove namjene odobreno manje sredstava.

Odluku za Unsko sanski kanton nije bilo moguće donijeti jer podaci o nastaloj šteti na području ovog kantona, u skladu s procedurama, nikada nisu dostavljeni Federalnoj komisiji za procjenu štete. Na sjednici je donesena i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela štete vladama Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od po 200.000 KM za svaki kanton.

Federalni štab civilne zaštite usvojio je Odluku o nabavci sredstava i opreme potrebnih za rad službi zaštite i spašavanja i drugih struktura civilne zaštite, a na temelju provođenja Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2015. godini.

Usvojena je i Odluka o izvođenju obuke za spašavanje u zimskim uvjetima Federalne jedinice za deminiranje i za druge zadatke zaštite i spašavanja i pripadnika Federalne uprave policije.