Fondacija CURE: Trening “Sve jednake Sve vidljive”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bugojno je bilo domaćin trodnevnog treninga na temu  „Sve jednake Sve vidljive“  u organizaciji Fondacije CURE. Na treningu je učestvovalo  i Udruženje “DONNA”  Bugojno  s temom  ” Ženske uspješne akcije “. 

Fondacija CURE  prošle godine u Bugojnu je već realizovala trening  o ženskim pravima u okviru projekta „Žensko zagovaranje za rodnu ravnopravnost“, a ovaj put  učesnice su imale priliku upoznati se  s mogućnostima zajedničkog i uspješnog djelovanja u zajednici.
Vildana Džekman, aktivistica, feministkinja Fondacije CURE podsjetila je na dobru saradnju i naredne projekte medju kojima je i projekat „16 Dana aktivizma“ PichWise.
 Udruženje žena oboljelih i liječenih od tumora dojke ” DONNA ” u  Bugojnu je u proteklom periodu uspješno  realizovalo brojne aktivnost, o čemu je na temu „Ženske uspješne akcije“  na treningu govorila predsjednica DONNE Nihada Hadžić.
Ovakve edukacije, istakla je Hadžić značajne su jer omogućavaju sticanje novih znanja, ali i otvaraju mogućnost za povezivanje žena te njihovo uspješnije djelovanje kako na lokalnom tako i na drugim nivoima s ciljem poboljšanja položaja žena.
O značaju ovakvih treninga govorila je i Jadranka Miličević, direktorica Fondacije CURE te podsjetila na niz zakonskih akata koje su na raspolaganju ženama u ostvarivanju njihovih prava.
Kako je istaknuto tokom treninga u Bugojnu, osnovni cilj projekta jeste kroz proces umrežavanja i zagovaranja osigurati socijalnu pravdu za žene različite dobne, socijalne, nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti u malim tačno određenim lokalnim zajednicama. 
17181920212223242526