Formiranje Banke koštane srži

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Budite i Vi dio najljepše priče, najznačajnijeg zdravstvenog projekta u Bosni i Hercegovini – formiranje Banke koštane srži.

U partnerstvu sa institucijama sistema, privrednicima i svim građanim Općine Jajce, želimo da napravimo jednu lijepu priču i da pokažemo koliko je bitno da budemo jedinstveni u ostvarivanju ovog plemenitog cilja.

Tim povodom NVO MALA organizira Donatorsko veče u Jajcu u 7.7.2016. godine, četvrtak, u Hotelu Turist, sa početkom u 19:30 sati. Predviđen je bogat kulturni i muzički program, a u revijalnom dijelu će se organizirati tombola i aukcija. Općina Jajce je pokrovitelj ove manifestacije i obraćamo vam se sa molbom da podržite ovaj plemeniti cilj kupovinom ulaznica i donacijom sredstava u skladu sa svojim mogućnostima.

U cilju realizacije projekta, NVO MALA do sada je organizirala mnogo akcija, koncerata, donatorskih večeri.

Najznačajnije akcije su: – “Zmajevi grade Banku koštane srži“ u saradnji sa Nogometnim-fudbalskim savezom i reprezentacijom BiH – “Načelnici i privrednici grade Banku koštane srži“ u saradnji sa načelnicima općina i privrednicima – Srcem za Banku koštane srži , koja je pokazala jedinstvo Bosne i Hercegovine – Mostar za Banku koštane srži –

Generalni pokrovitelji ovih akcija su bili gđa. Asima Osim koja je počasna Predsjednica NVO MALA i gosp. Ivica Osim koji je Ambasador projekta i nesebično pomažu u ostvarivanju ovog plemenitog cilja.

NVO MALA je nosilac projekta Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini, i sa ponosom mogu se pohvaliti da su do sada ostvarili zavidne rezultate. Ovo je trenutno najznačajniji projekat u Bosni i Hercegovini koji je podržan od institucija sistema, privrednika u javnom i privatnom sektoru, vjerskih velikodostojnika i svih građana Bosne i Hercegovine.

Ambasadori projekta su poznate i zaslužne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i vjerski velikodostojnici, Monsinjor Vinko Puljić, Reisu-l-ulema Mustafa Kavazović, Vladika Grigorije i Jakov Finci. NVO MALA potpisala je Sporazume o saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravstva Hrvatske, KBC Zagreb, Zakladom Ana Rukavina. Tipizacije uzoraka krvi trenutno se rade u KBC Zagreb i do sada je tipizirano oko 1000 uzoraka.

Cijena jedne tipizacije je 400 EUR-a, što znači da je NVO MALA do sada postigla mnogo. Za sada je BH Registar sa tipiziranim uzorcima u sklopu Hrvatskog registra, što je još jedan pokazatelj koliko KBC Zagreb i Republika Hrvatska istinski pomažu. Federalni ministar zdravstva dr. Mandić je dao saglasnost da Registar Banke koštane srži bude u UMC Mostar, a stručni tim predvode ravnatelj dr, Kvesić i dr. Knežević. Sa Bankom koštane srži u Bosni i Hercegovini, tipizacije i transplantacije će se raditi u našim centrima po znatno nižim cijenama što će za naše građane biti spas i nada za novi život. Do sada smo nijemo gledali kako nam umire mladost. U NVO MALA vjeruju da ćete ih podržati u nastojanjima da ovaj projekat postigne svoj planirani cilj.

Nakon Jajca Donatorske večeri biće upriličene u Bihaću, krajem mjeseca jula 2016. godine, a onda slijede Gradačac, Brčko, Bijeljina, Visoko, Kakanj i ostali gradovi u Bosni i Hercegovini.