Gimnazija Bugojno obilježila Dan srednjoškolaca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

17.novembar se obilježava kao Medjunarodni dan srednjoškolaca . Gimnazija Bugojno po drugi put obilježava ovaj datum, organizovanjem okruglog stola, info- štanda i drugih aktivnosti u cilju promocije prava učenika u školama.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta protiv mnacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17.11.1939. strijeljani bez suđenja. Dan srednjoškolaca povezan je s Evropskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koju je donio Organizacijski ured za evropska udruženja učenika. Ovaj dan je prvi put obilježen 1941.godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su s različitim srednjoškolskim pokretiuma širom Evrope pregovarale da UN zvanično prepozna ovaj dan kao srednjoškolski.

Povodom obilježavanja ovog dana Gimnazija Bugojno na čelu sa Vijećem učenika i Lokalnim timom Asocijacije srednjoškolaca u BIH-ni, organizovali su niz aktivnosti. Prezentirali su Deklaraciju o pravima učenika , organizovali info-štand te izveli uličnu šetnju sa info pločama. Takođew, u Gimnaziji je organizovan i Okrugli sto na kojem je održana prezentacija i projekcija kratkog filma kao i rasprava o tome koliko se prava učebnika poštuju u školi i šta učiniti kako bi se ona primjenjivala.