Gimnazija Bugojno osvojila nagradu za najbolji autorski tekst

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Učenici Gimnazije Bugojno učestvovali su na 15. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH. Tom prilikom, na festivalu u Konjicu osvojili su nagradu za najbolji autorski tekst.

Svake godine Amatersko pozorište “Neretva”Konjic organizuje festival koji okuplja dramske i pozorišne grupe srednjoškolskog uzrasta iz raznih gradova BiH. Sedmodnevni Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH okupio je 400 mladih talentovanih glumaca. Tokom festivala održano je 19 pozorišnih predstava iz 14 bh. gradova.

U repertoar 15. Festivala srednjoškolskg dramskog stvaralaštva BiH uvrstila se i predstava “Želimo ljepše snove” koji je omnibus dramskih minijatura nastao od prošlogodišnjih najboljih minijatura sa Festivala gimnazijskih minijatura. Zajedno sa profesoricom Senadom Milanović i tehničkim realizatorom Edinom Batom Ćatićem, učenici Gimnazije Bugojno imali su priliku da kroz predstavu progovore o problemima današnjice, nasilju, zlostavljanju, otuđenosti kao i nametanju pravila u životu.

Predstava je naišla na pozitivne kritike od strane žirija koji su ocijenili predstavu kao društveno angažovani teatar, ujedno pohvalivši mlade Bugojance budući da su se bavili ozbiljnom tematikom.

Učešće na festivalu u Konjicu, mladim i kreativnim maturantima donijelo je nagradu za najbolji autorski tekst što predstavlja dokaz njihove angažovanosti na polju dramskog stvaralaštva.

Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH prilika je da se mladi afirmišu u dramskoj umjetnosti na način kako bi ostavili neizbrisiv trag na daskama koje život znače.