Gimnazijalci iz Njemačke u posjeti Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grupa gimnazijalaca iz njemačkog grada Halberštadt boravi u Bugojnu, a domaćini su im vršnjaci iz bugojanske gimnazije s kojima su, na ovaj način, nastavili ranije uspostavljenu saradnju.

 

U Kristalnoj sali Općine Bugojno oni su se danas sastali s načelnikom Hasanom Ajkunićem i njegovim najbližim saradnicima, od kojih su dobili više informacija o gradu u koji su došli.

Kazali su, također, da su oduševljeni gostoprimstvom domaćina, i izrazili želju da ponovo posjete našu zemlju.

-Mi smo prvi put ovdje. Sve nam se sviđa, i grad, i ljudi. Nadamo se da ćemo opet doći – rekle su bliznakinje Anja i Manja.

Zadovoljna je i profesorica Aurelia Mayer-Thomas, koja svake godine učestvuje u organizaciji posjete učenika iz Njemačke općini Bugojno, kao i profesorica Antje Ehrhardt, koja je naš grad posjetila prvi put.

I učenici bugojanske gimnazije sretni su zbog ponovnog dolaska prijatelja iz Njemačke.

-Ja sam prošle godine bila u Njemačkoj. Sada su oni došli nama i sviđa im se Bugojno, pogotovo naša hrana. I za Bugojno je dobro da dolaze učenici iz drugih država, koji će posjetiti još neke gradove u BiH – naglasila je gimnazijalka Ema Bečirović.

Direktor Gimnazije u Bugojnu Mesud Šečić zahvalio je načelniku Ajkuniću na podršci koju pruža ovoj obrazovnoj ustanovi, te izrazio nadu da će i resorno kantonalno ministarstvo prepoznati značaj realizacije ovakvih i sličnih projekata.

-Meni je drago da su upravo danas oni donijeli poziv da naši učenici iduće godine posjete njihovu gimnaziju i grad Halberštadt. Dakle, saradnja se nastavlja – zaključio je.

Načelnik Ajkunić je gostima iz Halberštadta poželio ugodan boravak u Bugojnu i našoj zemlji, uz nadu da će kući ponijeti lijepe uspomene.

-Ovakav vid saradnje i razmjene učenika je veoma važan, kako zbog mogućnosti sklapanja novih prijateljstava, tako uspostavljanja boljih veza između dva grada, odnosno Bosne i Hercegovine i Njemačke – poručio je.