Gimnazijalci pobijedili na takmičenju srednjih škola u Travniku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Učenici bugojanske Gimnazije pobjednici su takmičenja koje je, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo SBK-a i u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, održano 19.februara u Travniku.

Temu „Spolno prenosive bolesti i zaštita reproduktivnog zdravlja „ gimnazijalci su prezentirali kreativnom animacijom „Priča o Uli i Woltiju“. U bugojanskom timu bilo je šest učenika trećeg razreda koji su, uz pomoć profesorice biologije Orhane Burek i pedagogice Amne Haljeta , na animaciji radili tri sedmice.

– Spolno prenosive bolesti su globalni zdravstveni problem. Nažalost, na ovu temu se još uvijek vrlo malo govori u porodici, ali i školi. Smatram da bi, u sklopu godišnjeg nastavnog  plana za predmet bilogija, trebalo povećati broj časova na kojima bi se govorilo o rizicima i posljedicama spolno prenosivih bolesti, te zaštiti reproduktivnog zdravlja – istakla je ovom prilikom prof.biologije Orhana Burek.

Na takmičenju u Travniku učestvovalo je 11 srednjih škola iz SBK-a, a bugojanskim gimnazijalcima je ovo druga uzastopna pobjeda.

Ovo je drugo takmičenje koje organizuje Zavoda za javno zdravstvo SBK-a u saradnji s Ministarstvom obrazovanja,nauke, kulture i sporta SBK-a.