Gorio dimnjak u ulici Slobode

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Bugojanski vatrogasci sinoć su intervenisali u gašenju dimnjaka na porodičnoj kući u ulici Slobode.

 

Tokom trosatnog nadzora, spriječili su štetu koja je mogla nastati da se vatra proširila na područje oko dimnjaka i na ostatak kuće. Inače, zapaljenja dimnjaka na stambenim objektima česta su pojava u zimskim mjesecima na području bugojanske općine. Razlog su, uglavnom, neočišćeni dimnjaci koji predstavljaju potencijalnu opasnost za nastanak požara, koji mogu izazvati ogromne posljedice.

Iz Vatrogasnog društva Bugojno uputili su poziv građanima da, u slučaju da primjete požar na dimnjaku, pozovu vatrogasce. Sugerisano im je da do dolaska vatrogasne ekipe ništa ne diraju, jer bi zbog visoke temperature koja se stvara gorenjem čađi u dimovodnom kanalu moglo doći do pucanja dimnjaka. Preporučeno im je, također, da ne istresaju užareni lug u kontejnere, kako ne bi došlo do zapaljenja ostalog otpada, što se nerijetko dešavalo u prošloj grijnoj sezoni.

Kako saznajemo, od početka ove godine do danas u našem gradu zabilježene su 134 intervencije vatrogasaca. U 63 slučaja, došlo je do požara na stambenim ili nekim drugim objektima. Zabilježeno je, također, 45 tehničkih intervencija, poput pranja ulica, igrališta ili odvoza vode na mjesta gdje je uočen njen nedostatak, kao i osam intervencija u saobraćajnim nesrećama, i 18 intervencija gašenja šumskih požara i niskog rastinja.