Gornji Vakuf-Uskoplje: Sutra “Procesi izgradnje pomirenja – efekti međugrupnog kontakta”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

Slušanjem drugih i otvorenošću prema drugima smanjujemo predrasude i bolje razumijemo mišljenja i iskustva drugih, što je polazište za izgradnju povjerenja i trajnog mira. To je upravo tema i svrha „Naših razgovora“ „Procesi izgradnje pomirenja – efekti međugrupnog kontakta“ koji će se održati 09. veljače/februara u 11:00 sati u prostorijama Omladinskog centra, Gornji Vakuf – Uskoplje.

„Naši razgovori“ se organiziraju u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Na „Razgovoru“ će sudjelovati građani i građanke, predstavnici/ce lokalnih vlasti, civilnog društva, medija, vjerskih zajednica, itd. iz općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Svrha „Razgovora je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „drugih“ i ostvare saradnju na aktivnostima koja mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama. Kako živimo u društvu koje je još uvijek opterećeno posljedicama prošlosti, ali i činjenicom da se mir konstantno ugrožava diljem svijeta, zajednički moramo afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i osobne odgovornosti. Samo tako možemo kreirati život bez strahova, uz međusobno poštivanje, razumijevanje i povjerenje, ali i solidarnost kao sastavni dio naše filozofije života.

Moderatori „Razgovora“ će biti Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla (partner u okviru projekta PRO-Budućnost), prof. dr. Sabina Čehajić Clancy, SSST univerzitet u Sarajevu, Fakultet političkih nauka i Franjo Šarčević, Prirodno – matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu.