Grand Prix u Tuzli za Horoljupce Vokalnog ansambla Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

GRAND PRIX za Horoljupce Vokalnog ansambla Bugojno, najbolji dirigent u kategoriji A Samira Merdžanić 

 
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla održava se Prvi internacionalni horski šampionat “Lege Artis”, a sinoć je završen dio takmičenja u dvije kategorije A – Dječiji horovi i B -Vokalni ansambli (Muški, ženski). 
 
U kategoriji A Grand Prix šampionata osvojili su “Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno” s dirigenticom Samirom Merdžanić, koja je istakla kako je ova nagrada veliki doprinos malom gradu kao što je Bugojno. Pored Grand Prixa, Horoljupcima je pripalo i 1. mjesto, a posebna nagrada dodijeljena je Samiri Merdžanić za najboljeg dirigenta na horskom šampionatu.
 
U kategoriji B Grand Prix osvojio je “Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg” s dirigenticom Marijom Čolak koja je rekla da ovo nije očekivala i da je ovo veliki pokazatelj da upravo taj zbor radi pravu stvar. 
 
Šampionat je inače otvoren 27. maja 2016. koncertom dva ansambla iz Tuzle, “Lege Artis” i “Iskre” , a Šampionat je otvorenim proglasio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Trećeg dana Šampionata 29. maja 2016. obilježit će takmičenje profesionalnih i amaterskih horskih ansambala iz kategorije Mješoviti horovi.
Horove ocjenjuje stručni žiri kojeg čine afirmisani dirigenti i kompozitori iz četiri zemlje. Predsjednik žirija je Rešad Arnautović (Muzička akademija Sarajevo, BiH) Zapro Zaprov (Muzička akademija Skoplje, Makedonija) , Robert Homen (Muzička akademija Zagreb, Hrvatska) i Miloš Trajković (direktor MŠ “Mokranjac” Beograd, Srbija)