Horoljupci predstavnici BiH na 50. Međunarodnom susretu djece “Radost Evrope”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno danas odlaze u Beograd na jubilarni 50. Međunarodni susret djece Evrope – “Radost Evrope.”

Zahvaljujući svojim dosadašnjim rezultatima Horoljupci su ocijenjeni kao hor sa visokim standardima te su od strane Odbora manifestacije pozvani da budu jedini predstavnici Bosne i Hercegovine te svojim učešćem uveličaju proslavu velikog jubileja ove značajne manifestacije dječijeg stvaralaštva “Radost Evrope” koja se održava u Beogradu od 2. do 5. oktobra 2019. godine.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta djece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dječiji kulturni centar Beograd. Manifestacija Radost Evrope od 2015. godine nosilac je EFFE etikete kvalitete dodijeljene od strane Evropske komisije.

S obzirom na to da je suština susreta druženje,uspostavljanje trajnih prijateljskih veza i upoznavanje drugih kultura, djeca su smještena u porodicama kod svojih vršnjaka iz beogradskih škola.

Manifestacija Radost Evrope posvećena je proslavi jubileja i vrijednostima prijateljstva, stvaralaštva, solidarnosti i afirmaciji bogatstva i razlicitosti evropske kulture i dječijeg stvaralaštva.

Ove godine nastupaju djeca iz 22 države : Njemačka, Francuska, Švedska, Norveška, Litvanija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Poljska, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Turska, Armenija i Kina.

Tokom koncerta “Susreti prijateljstva” Horoljupci će se predstaviti pjesmama:  “Mi smo djeca vesela” autor Sajid Jusić, “Nek svud ljubav sja” narodna iz Belgije, aranžman Samira Merdžanić i Siyahamba, tradicionalna pjesma iz Afrike.

Na Gala koncertu, koji će se održati u Sava centru, izvest će pjesmu “Ljubav nek’ združi” autor Alen Ruvić. Gala koncert će biti emitovan uživo 5. oktobra u 18 sati putem satelita na RTS1.

Odlazak Horoljubaca na Međunarodni susret djece Evrope “Radost Evrope” podržali su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, IMB komerc d.o.o. Bugojno i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Bugojno.