Horoljupci predstavnici BiH na 50. Međunarodnom susretu djece “Radost Evrope”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno danas odlaze u Beograd na jubilarni 50. Međunarodni susret djece Evrope – “Radost Evrope.”

Zahvaljujući svojim dosadašnjim rezultatima Horoljupci su ocijenjeni kao hor sa visokim standardima te su od strane Odbora manifestacije pozvani da budu jedini predstavnici Bosne i Hercegovine te svojim učešćem uveličaju proslavu velikog jubileja ove značajne manifestacije dječijeg stvaralaštva “Radost Evrope” koja se održava u Beogradu od 2. do 5. oktobra 2019. godine.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta djece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dječiji kulturni centar Beograd. Manifestacija Radost Evrope od 2015. godine nosilac je EFFE etikete kvalitete dodijeljene od strane Evropske komisije.

S obzirom na to da je suština susreta druženje,uspostavljanje trajnih prijateljskih veza i upoznavanje drugih kultura, djeca su smještena u porodicama kod svojih vršnjaka iz beogradskih škola.

Manifestacija Radost Evrope posvećena je proslavi jubileja i vrijednostima prijateljstva, stvaralaštva, solidarnosti i afirmaciji bogatstva i razlicitosti evropske kulture i dječijeg stvaralaštva.

Ove godine nastupaju djeca iz 22 države : Njemačka, Francuska, Švedska, Norveška, Litvanija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Poljska, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Turska, Armenija i Kina.

Tokom koncerta “Susreti prijateljstva” Horoljupci će se predstaviti pjesmama:  “Mi smo djeca vesela” autor Sajid Jusić, “Nek svud ljubav sja” narodna iz Belgije, aranžman Samira Merdžanić i Siyahamba, tradicionalna pjesma iz Afrike.

Na Gala koncertu, koji će se održati u Sava centru, izvest će pjesmu “Ljubav nek’ združi” autor Alen Ruvić. Gala koncert će biti emitovan uživo 5. oktobra u 18 sati putem satelita na RTS1.

Odlazak Horoljubaca na Međunarodni susret djece Evrope “Radost Evrope” podržali su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, IMB komerc d.o.o. Bugojno i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Bugojno.