Hrvatsko kazalište Mostar u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

„Zmaj i princeze“,naziv je predstave,kojom su se drugi dan 23. Susreta pozorišta/ kazališta lutaka,predstavili članovi Lutkarskog kazališta Mostar.

Predstava je rađena po motivima Milade Mashatove, osmislio je i preradio Kyriakos Argyropoulos, a redatelji su Kyriakos Argyropoulos i Stanislav Stanev iz Bugarske.

Bajka govori o zmaju koji je poželio oženiti princezu, a s druge strane su prikazane četiri princeze, od kojih svaka ima jednu naglašenu karakternu osobinu,koja postoji u svakome od nas. Zabavna i poučna priča prije svega govori o odgoju djece.

 -Prvo smo izmislili bajku, zatim je umjetnica osmislila lutke i scenografiju, skladatelj je osmislio glazbu, a glumci su počeli s probama. I baš kao u bajkama, naša je kazališna bajka završila za tri dana-kazala je Ružica Bošković,direktorica Lutkarskog kazališta Mostar. 

Predstava je 2015. godine dobila nagradu publike Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu Children MESS-a.U predstavi graju: Ivan Nevjestić, Ružica Bošković i Marta Haubrich.

Inače, Lutkarska scena u Mostaru je osnovana davne 1939 ,a 1952 je osnovano Gradsko pozorište lutaka –prva profesionalna ustanova scensko muzičke kulture za djecu Mostara i Hercegovina.Od 1993 je  Lutkarsko kazalište Mostar,koje je do sada dobilo mnogo nagrada.

15161718