Iduće sedmice počinje “Bugojansko lutkarsko bijenale”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Osmo po redu “Bugojansko lutkarsko bijenale” bit će održano od 14. do 18. septembra, najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji, koja je upriličena u Maloj sali KSC-a.

Hasan Ajkunić, načelnik naše općine, Vahid Duraković, dir. Bijenala i Vedrana Kisić, urednica biltena Bijenala, govorili su o pripremama, značaju kao i o onome što slijedi naredne sedmice. Takodjer, zahvalili su se svima koji su doprinijeli da se i ove godine u Bugojnu održe značajni susreti lutkara, ne samo BiH već i susjednih zemalja, te pozvali mališane, kao i sve zainteresirane gradjane, kako Bugojna, tako i okolnih gradova, da budu dio „Lutkarske Republike“.

-Prvog dana Bijenala takmičarski dio programa u Pozorišnoj dvorani KSC-a otvorit će Pozorište lutaka Mostar predstavom “Ledeno srce”.Takodje,takmičit će se i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, koje će izvesti predstavu “Veliki Jože”, a Pozorište za djecu iz Kragujevca predstavu “Labuđe jezero”. Dječije pozorište iz RS-a odigrat će predstavu “Knjiga o džungli”, Gradsko pozorište iz Podgorice, iz Crene Gore izvest će predstavu “Ružno pače”, kazao je za Vahid Duraković, direktor Bugojanskog lutkarskog bijenala,dodajući, da će tokom Bijenala članovi Mini Teatra iz Ljubljane izvesti predstavu “Pekarna Mišmaš”.

U saradnji s akademijama i studentima, bit će realizirano nekoliko radionica za glumce, koje će voditi profesori iz Sofije, kao i radionica za izradu lutaka, te scenska čitanja studenata iz Sarajeva i Banja Luke, najavljeno je na današnjoj press konferenciji. Takodje, tokom Bijenala bit će priređena i izložba Umjetničke galerije BiH, te organizovane promocije knjiga za djecu poznatih bh. pisaca, koji će posjetiti neke od osnovnih škola. U okviru “Raspjevanog knjigometra”, predstavit će se dječiji pisci Šimo Ešić i Haris Abdagić.

Učesnici današnje pres-konferencije na kraju su pozvali sve zainteresirane , na susrete u KSC,koji će se održati tokom naredne sedmice,naglašavajući, da se „neće pokajati“.Izdvojen je jedan dio programa, koji će biti upriličen i na trgu u centru Bugojna, u narednu srijedu 16. septembra, s početkom u 19 sati .Radi se o kolažnom programu za djecu „Lutkajmo zajedno“, u okviru kojeg će se predstaviti i džinovske lutke Pinokio i Crvenkapica.