Inicijativa za pokretanje istrage

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ZASTUPNIK U SKUPŠTINI SBK/KSB; SENAD SELIMOVIĆ

Skupština SBK/KSB

Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK/KSB

Kantonalno tužilaštvo SBK/KSB

 

PREDMET: Inicijativa za pokretanje istrage

Poštovani,

Dana 23.06.2016. godine u Donjem Vakufu desio se incident sa curenjem klaoničkog otpada iz vozila Mesne industrije “Bajra” u naselju Kutanja u Donjem Vakufu. Odranije je lokalno stanovništvo upozoravalo na postojanje divlje deponije klaoničkog otpada u ovom naselju, ali nije bilo reakcija nadležnih.

Nakon što je znatan dio otpada, gore pomenutog dana, iscurio na magistralnu cestu koja vodi prema Bugojnu, a prolazi kroz ugroženo naselje, sumnje da se ova vrsta otpada, potencijalno opasnog za stanovništvo, dovozi u Donji Vakuf, pokazale su se istinitim.

Budući da je u pitanju zdravlje ljudi i potencijalna ekološka bomba, prije svega zbog potencijalnog miješanja otpada sa lokalnim podzemnim vodama, te zbog visokih temperatura koje mogu dovesti do zaraze, molim vas da hitno pokrenete istragu, utvrdite stvarno činjenično stanje i utvrdite da li postoje elementi kršenja Zakona, te eventualno pokrenete proceduru protiv odgovornih osoba.

Prema informacijama kojima raspolažem, nijedan pravni subjekt ne posjeduje neophodnu dokumentaciju za odlaganje klaoničkog otpada na području Donjeg Vakufa, te smatram da svako takvo djelovanje podliježe prekršajnoj ili krivičnoj odgovornosti.

Travnik, 24.06.2016. godine

Senad Selimović