Intervju potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović za Anadoliju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Očekujem da početkom naredne godine počnemo još aktivnije raditi na onome što je predviđeno Reformskom agendom, a to je da se početkom 2017. godine počnemo baviti socijalnom politikom, problemom zdravstva, problemom penzionog osiguranja i problemom porodilja u Federaciji BiH, rekla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH.

“Početak 2017. godine je označen kao vrijeme rješavanja te problematike. Naime, 2016. godina je bila posvećena poslodavcima, finansijskom segmentu, radno-pravnom zakonodavstvu, a ova socijalna bi trebala da se počnu rješavati 2017. godine, odnosno da naredna godina bude obilježena rješavanjem tih pitanja”, smatra Mahmutbegović.

Kada je u pitanju Parlament FBiH, naglašava Mahmutbegović, činjenica je da je postojalo nekoliko mjeseci zastoja u radu Federalnog parlamenta. “Jednim dijelom to je izazvano i neslaganjem između koalicionih partnera, između stranaka kada su u pitanju pojedina zakonska rješenja. S druge strane to je bio i period lokalnih izbora gdje se izbjeglo da Parlament FBiH bude pozornica za određena politička nadmetanja i jedan strah da dobri zakonski prijedlozi ne budu u prizmi tih političkih kampanja. Rad Parlamenta FBiH je odblokiran”, rekla je Mahmutbegović.

Ono što je dobro, kaže Mahmutbegović, je da se Vlada FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu od imenovanja opredijelila za evropski kurs koji ima cilj provođenje Reformske agende sa akcionim planom ostvarivanja do kraja mandata.

“Dobro je i potrebno je istaći da Vlada FBiH nikada nije imala zastoj u svom radu od prvog dana do sada bez obzira na Parlament FBiH i na zastoj u radu zakonodavne vlasti. Vlada je radila i to što se dešavalo u Parlamentu FBiH se nije osjetilo u radu Vlade. Već do sada u sklopu Akcionog plana kada je u pitanju Reformska agenda ostvareno je oko 30 posto zahtjeva. Ostaje još puno toga da se uradi i mislim da bi najbolje i najsvrsishodnije bilo da u 2017. godine Vlada nastavi sa ovim radom jer su doneseni određeni zakoni, neki su definitivno i usvojeni u formi prijedloga, neki su na čekanju, a neki su na Ustavnom sudu FBiH zbog nekih zahtjeva da se preispitaju ta zakonska rješenja. Puno toga je urađeno, treba nastaviti ovim tempom, da se definiraju zakoni iz oblasti finansijskog poslovanja, odnosno iz oblasti finansiranja, oporezivanja, fiskalne politike”, stava je Mahmutbegović.