IX BUGOJANSKO LUTKARSKO BIJENALE: Održana press konferencija

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Deveto po redu “Bugojansko lutkarsko bijenale” bit će održano od 11. do 15. septembra. Tim povodom danas je upriličena press konferencija u holu KSC-a. Ovogodišnje bijenale bit će obogaćeno kvalitetnim programskim sadržajima koji će oduševiti kako mališane tako i sve ljubitelje lutkarskih predstava.

Na press konferenciji obratili su se direktor Bijenala Vahid Duraković, urednik Biltena Senada Milanović i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić kao generalni pokrovitelj Bijenala. Zahvalili su se svima koji su doprinijeli da se i ove godine u Bugojnu održe značajni susreti lutkara ne samo iz BiH već i susjednih zemalja. Ovom prilikom pozvali su mališane kao i sve zainteresovane građane, kako Bugojna tako i okolnih gradova, da budu dio “Lutkarske Republike”.

Osim kvalitetnog programa koji će obuhvatiti najbolje lutkarske predstave, u saradnji sa akademijama i studentima bit će realizirane radionice za glumce lutkare, radionice za izradu lutaka, brojne izložbe, okrugli stolovi, scenska čitanja lutkarskih tekstova te promocije zbornika lutkarskih tekstova.

Ono što je bitno naglasiti jeste da će se predstave izvoditi i van Bugojna i to u Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Travniku. Članica Organizacionog odbora i urednica ovogodišnjeg Biltena Senada Milanović istakla je kako u redakciji biltena nastoje da okupe što više mladih osoba kojima je ovo jedinstvena prilika da steknu potrebna znanja i iskustva koja se tiču novinarskog posla. Naglasila je da će u Biltenu biti posebno posvećena stranica za predstavljanje studenata koji će učestvovati u radionicama te imati scenska čitanja.

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić naglasio je da mu je zadovoljstvo biti partner KSC-u na svim državnim i internacionalnim projektima iz kulture te izrazio zadovoljstvo što će i ove godine Bugojno posjetiti najznačajniji lutkari iz regije.

Ono što čini posebnim ovogodišnje Bijenale jeste štampanje zbornika tekstova lutkarskih predstava koji su imali scenska čitanja od 2010.-2016. godine. Radi se o deset tekstova koji su u procesu štampanja knjige koja će afirmisati brojne pisce iz BiH. Uz pomoć načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića, ove godine bit će raspisan i konkurs za najbolji lutkarski tekst, a nagrada će se dodijeljivati bijenalno svake druge godine.

Ceremonija otvaranja “IX. Bugojanskog lutkarskog bijenala” počinje u ponedjeljak u 16:00h u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno.