Iz Bugojna na „Marš mira 2016.“ krenula grupa učesnika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je iz Bugojna na „Marš mira 2016.“ Nezuk-Potočari krenula grupa učesnika čiji je odlazak organizirala Općinska organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz našeg grada.

U grupi su Edhem Ćehaja, Sefer Velić, Semir Velić i Mirsad Đugum, dok će im se u Zenici priključiti njihovi prijatelji Rifet Karić iz Busovače, Juso Ćatić iz Zenice i Zijad Sović iz Cazina. Vođa puta Edhem Ćehaja uvjeren je da će učesnici pohoda i ove godine, na način kako su to radili i ranije, odati dužno poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

-Ovo mi je osmi put da učestvujem u Maršu mira. Treći put idem pješice iz Bugojna, a ranije sam pet puta učestvovao na pohodu Nezuk – Potočari. Plan je da dnevno prelazimo po 35 km. U Nezuk bi trebali stići za 7 dana,i nakon dana odmora sa ostalim učesnicima iz svih krajeva svijeta uzet ćemo učešće u završnici pohoda na relaciji Nezuk – Potočari. Ukupno ćemo prepješačiti oko 350 km, a za mene je ovo poseban osjećaj i dok god budem mogao ići ću na ovaj pohod, poručio je Ćehaja.

Učesnike pohoda na relaciji Bugojno – Potočari ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bugojno ispratila je predsjednica Džemka Đelilović te im zaželila svaku sreću i dobro zrdavlje, uz poruku kako je riječ o velikoj žrtvi u ove vrele ramazanske dane.

Pomoć učesnicima ovog sada već tradicionalnog pohoda iz našeg grada je najmanje što Općina Bugojno može učiniti istakao je načelnik Hasana Ajkunića koji je, skupa s ostalim građanima, prisustvovao ispraćaju grupe koja će u naradnim danima prepješačiti oko 350 km.

-Za Srebrenicu zna cijeli svijet. Mi na ovaj način, zahvaljujući Edhemu i njegovim prijateljima, već nekoliko godina šaljemo poruku da se Srebrenica nigdje i nikom ne ponovi, rekao je načelnik Ajkunić.

Prije polaska, učesnici „Marša mira 2016.“ Proučili su fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima u centru Bugojna.

Uz Općinu Bugojno i načelnika Hasana Ajkunića,koji su generalni sponzori, te Općinsku organizaciju Porodica šehida – poginulih boraca, kao nosioca aktivnosti, pohod gupe iz Bugojna ka Potočarima pomogli su JKUP „Čistoća“, Centar za socijalni rad, Javno preduzeće za stambeno- komunalne djelatnosti i lokalne puteve, Pahre kafa, te pojedinci Amir Šečibović i Naim Basara.