Iz Bugojna na „Marš mira 2016.“ krenula grupa učesnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas je iz Bugojna na „Marš mira 2016.“ Nezuk-Potočari krenula grupa učesnika čiji je odlazak organizirala Općinska organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz našeg grada.

U grupi su Edhem Ćehaja, Sefer Velić, Semir Velić i Mirsad Đugum, dok će im se u Zenici priključiti njihovi prijatelji Rifet Karić iz Busovače, Juso Ćatić iz Zenice i Zijad Sović iz Cazina. Vođa puta Edhem Ćehaja uvjeren je da će učesnici pohoda i ove godine, na način kako su to radili i ranije, odati dužno poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

-Ovo mi je osmi put da učestvujem u Maršu mira. Treći put idem pješice iz Bugojna, a ranije sam pet puta učestvovao na pohodu Nezuk – Potočari. Plan je da dnevno prelazimo po 35 km. U Nezuk bi trebali stići za 7 dana,i nakon dana odmora sa ostalim učesnicima iz svih krajeva svijeta uzet ćemo učešće u završnici pohoda na relaciji Nezuk – Potočari. Ukupno ćemo prepješačiti oko 350 km, a za mene je ovo poseban osjećaj i dok god budem mogao ići ću na ovaj pohod, poručio je Ćehaja.

Učesnike pohoda na relaciji Bugojno – Potočari ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bugojno ispratila je predsjednica Džemka Đelilović te im zaželila svaku sreću i dobro zrdavlje, uz poruku kako je riječ o velikoj žrtvi u ove vrele ramazanske dane.

Pomoć učesnicima ovog sada već tradicionalnog pohoda iz našeg grada je najmanje što Općina Bugojno može učiniti istakao je načelnik Hasana Ajkunića koji je, skupa s ostalim građanima, prisustvovao ispraćaju grupe koja će u naradnim danima prepješačiti oko 350 km.

-Za Srebrenicu zna cijeli svijet. Mi na ovaj način, zahvaljujući Edhemu i njegovim prijateljima, već nekoliko godina šaljemo poruku da se Srebrenica nigdje i nikom ne ponovi, rekao je načelnik Ajkunić.

Prije polaska, učesnici „Marša mira 2016.“ Proučili su fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima u centru Bugojna.

Uz Općinu Bugojno i načelnika Hasana Ajkunića,koji su generalni sponzori, te Općinsku organizaciju Porodica šehida – poginulih boraca, kao nosioca aktivnosti, pohod gupe iz Bugojna ka Potočarima pomogli su JKUP „Čistoća“, Centar za socijalni rad, Javno preduzeće za stambeno- komunalne djelatnosti i lokalne puteve, Pahre kafa, te pojedinci Amir Šečibović i Naim Basara.

1101112131415161723456789